Nieuws

Protocol Covid-19

Agenda

Algemene informatie

Route

Contact

De Promoot

Eregalerij

Sponsoring 2021: 13,17

Links

Privacy-statement
                   (minimaal 3 karakters)


17 april 2021: Promoot spoorloos

(RdV) - Een van de afgelopen dagen had de april-Promoot bij de leden in de bus moeten vallen. Om nog niet duidelijke redenen is dat ergens misgegaan. Bij de drukker? Bij PostNL? Dat zal a.s. maandag moeten worden uitgezocht. En dan is de vraag of het blad nog boven water komt en wat er moet gebeuren als dat niet zo is. We houden u op de hoogte. En excuses (namens wie?) voor het ongemak.
17 april 2021: Schaken, dichten en dammen volgens Driek door Hans Meijer

Schaken, dichten en dammen volgens Driek, over hoe deze drie werelden bij elkaar komen.
17 april 2021: 2e ronde KNSB Beker
(Maurice)- Zaterdag 17 april is de tweede speeldag van de online beker. Na de mooie resultaten twee weken geleden (2 overwinningen, 1 gelijkspel), staan we er goed voor om de volgende ronde te behalen: de eerste drie plekken en de twee beste nummers vier hebben er recht op. Er zijn zelfs scenario's te bedenken waar er op de tweede speeldag twee keer verloren wordt, en de volgende ronde alsnog behaald wordt.
 
Om 13:00 speelt Promotie tegen ASV. De clubs zullen waarschijnlijk aan elkaar gewaagd zijn, dus dit belooft op alle borden een mooie strijd te worden.
 
Om 14:20 speelt Promotie de laatste ronde in de groepsfase tegen Het Zwarte Schaap. De club speelt niet mee in de reguliere competitie, maar focust zich op gezelligheidstoernooien in disciplines als blitz en voetbalschaak. Van het Zwarte Schaap zijn enkel topspelers lid: Loek van Wely en Manuel Bosboom speelden de eerste dag mee. Voor onze spelers aan de topborden ligt dus de zware taak om voor een stuntje te zorgen en bordpunten (of matchpunten, maar dat is wellicht heel veel gevraagd) weg te kapen. 
 
De wedstrijden zijn te volgen via de volgende links:
13:00: ASV - Promotie: https://www.chess.com/live#tm=688258
14:20: Promotie - Het Zwarte Schaap: https://www.chess.com/live#tm=688252
 
Tegen elke tegenstander worden twee partijen gespeeld: 1 met wit en 1 met zwart.09 april 2021: Pat? Nee, nee, nee. Eeuwig schaak! door Gerhard Eggink

Gerhard begint zich steeds meer te ergeren aan schaakmetaforen, hoe dat zit lees je in zijn column Pat? Nee, nee, nee. Eeuwig schaak!
05 april 2021: De Breugembokaal

Een bijdrage van Ruud Kunnen omtrent de historie van het Breugemtoernooi
De hoofdprijs van het jaarlijkse open snelschaakkampioenschap van Promotie is de Breugembokaal. Deze trofee is een geschenk van Henk Breugem, de laatste actieve schaker van de Breugem-familie die in 2010 op 80-jarige leeftijd is overleden. 

Promotie is nauw verbonden met de familie Breugem. De heer F. Breugem behoorde tot de oprichters en was de eerste voorzitter. Zijn twee zonen Henk en Leen werden beide lid bij de oprichting in 1952. Bij het 30-jarig jubileum in 1982 werden zij tot erelid benoemd. Hun neefje Frank maakte 1981 deel uit van het Promotie-team dat Nederlands kampioen tot 16 jaar werd.   

De Breugembokaal is een eeuwigdurende wisselbeker en wordt bewaard in de prijzenkast van Promotie. De hoofdprijs voor de winnaar is dus dat zijn (of haar) naam wordt bijgeschreven. Daarnaast is eer een aantrekkelijke geldprijs.  

Het eerste toernooi om de Breugembokaal is gehouden in 2004. In 2002 was ook al een snelschaaktoernooi georganiseerd ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan van Promotie.   

Het snelschaken heeft in de geschiedenis van Promotie altijd een belangrijke plaats ingenomen. Ooit, zo’n 35 jaar geleden, werd het snelschaken na afloop van een clubavond voortgezet in de camper van een van de leden. Het ging er zo luidruchtig toe dat voorbijgangers de politie waarschuwden. Toen agenten poolshoogte kwam nemen en ‘slechts’ een groepje schakers aantroffen, haalden ze verbouwereerd de schouders op – een stelletje onschuldige dwazen die een waarschuwing kregen maar waartegen helaas geen proces-verbaal kon worden opgemaakt. 

Het toernooi mocht zich verheugen op een groeiende belangstelling, zoals bleek uit een gestage toename van het aantal deelnemers. Het nam een vaste plaats in op de schaakkalender. De afgelopen jaren hebben verschillende prominente schakers aan het toernooi meegedaan, onder anderen de wereldtopper Matthew Sadler en de Nederlandse kampioen Dimitri Reinderman. Vanaf 2009 werd het toernooi tevens het kampioenschap van de Haagse Schaakbond. De hoogst geëindigde HSB-speler mocht zich een jaar lang HSB-snelschaakkampioen noemen.

In 2018 werd de laatste editie van het snelschaakkampioenschap om de Breugembokaal georganiseerd. Welke schakers jaarlijks het erepodium mochten betreden vind je in de Eregalerij.
05 april 2021: Willem speelt een van zijn beste partijen in Coin

Afgelopen dagen speelde Willem Broekman een toernooi in het Spaanse plaatsje Coin, locatie de hier afgebeelde speelzaal. Hij levert een toppartij af, volg het in games.
05 april 2021: Heeft Rudi gelogen?

Rudi meldt over zijn column van afgelopen vrijdag het volgende: "Onze Minister van Binnenlandse Zaken heet niet “Kasja” maar “Kajsa”. Ik heb u dus niet de waarheid verteld. Maar gelogen heb ik niet. Ik heb daar althans geen actieve herinnering aan. Ik ben ook zeker niet van plan om af te treden als columnist. Hopelijk geeft u mij de kans het gebutste vertrouwen in mijn komende columns te herstellen…

(Dank aan Rob de Vries die mij op mijn fout in de naam van Kajsa Ollongren attent maakte…)
"
03 april 2021: 1e Online Beker wedstrijd Promotie

(Rens) Vanmiddag het eerste optreden van Promotie in de Online Beker georganiseerd door de KNSB.
Het viertal speelt 3 wedstrijden. Dubbelrondig Rapid 10+5'

Wedstrijd om 13:00 uur: Sas van Gent - Promotie  2,5-5,5
Partij 1 Bert Ouwens           winst
Partij 1 Bernard Bannink      winst
Partij 1 Maurice Hettfleisch   remise
Partij 1 Manuel Nepveu        remise

Partij 2 Bert Ouwens            remise
Partij 2 Bernard Bannink      winst
Partij 2 Maurice Hettfleisch   verlies
Partij 2 Manuel Nepveu        winst

Wedstrijd om 14:20 uur: Amsterdam-West - Promotie 4-4
Partij 1 Bert Ouwens           verlies
Partij 1 Bernard Bannink      winst
Partij 1 Maurice Hettfleisch   verlies
Partij 1 Manuel Nepveu        verlies
       
Partij 2 Bert Ouwens           verlies
Partij 2 Bernard Bannink      winst
Partij 2 Maurice Hettfleisch   winst
Partij 2 Manuel Nepveu        winst

Wedstrijd om 15:40 uur: Promotie - Heerhugowaard 5,5-2,5 
Partij 1 Bernard Bannink      winst
Partij 1 Bert Ouwens            verlies
Partij 1 Maurice Hettfleisch   winst
Partij 1 Manuel Nepveu        winst

Partij 2 Bernard Bannink      winst
Partij 2 Bert Ouwens            verlies
Partij 2 Maurice Hettfleisch   winst
Partij 2 Manuel Nepveu        remise

Eindigt Promotie na 2 speel (zater)dagen in de top 3 in de poule, dan start een Knock Out fase vanaf de derde speeldag.
02 april 2021: Bestaat Promotie? We hebben geschaakt, dus we bestaan

Nu op het gemak Jubileumboek sv Promotie 1952-2002 (nog eens) kon worden doorgelezen, is het tijd voor het tweede Jubileumboek 2002-2012. Titel: Bestaat Promotie? We hebben geschaakt, dus we bestaan
Het exemplaar in PDF.

Volgend jaar is het 2022, ik hoor geluiden dat mensen uit alle windstreken deze kant op willen komen voor 70 jaar sv Promotie, als het dan mogelijk is...
02 april 2021: Ivanchuk aan het dammen

Zie Ivanchuk een prijsuitreiking boeien, hij laat jonge Jobava, Matlakov, MVL, Fressinet en Nepo zien hoe je moet dammen. (Youtube flimpje)
02 april 2021: ''Positie Omtzigt, functie elders...'' door Rudi Matai

Dat politiek een "schaakspel" is wisten wij al langer. Op dit moment staat de positie van Mark Rutte ernstig ter discussie, prachtig en in schaakstijl omschreven in "Positie Omtzigt, functie elders...
30 maart 2021: Online dammen

Nu de meeste schakers van de ergste schrik zijn bekomen durf ik wel weer iets over dammen te posten. Wat lang niet iedereen weet is dat LiChess ook een equivalent kent in de damsport. Later opgericht en een bijna exacte kopie van Lichess. Sommige schakers laten zich in een vlaag van verstandsverbijstering overhalen ook online te gaan dammen. Ik hoor hier niet bij voor de duidelijkheid, maar heb met Maarten eens een avondje op Lidraughts rondgesnuffeld. En het spelletje blijkt diepgang te hebben, Maarten dacht zelfs de verkeerde sport te hebben gekozen, hij loste het ene damprobleem na het andere op. 

Wie zich binnen de schaaksport als een soort ambassadeur heeft opgeworpen voor het dammen, en ook maar direct de Teambattles organiseert in de damwereld, zie je in het volgende Youtube filmpje.
Wil je ook meedoen aan de Teambattle dammen, sluit je dan aan bij het team Schaakdammers. En niet stiekem helemaal overstappen naar het dammen, maar dat kan ik mij niet voorstellen.
Oja om te kwalificeren voor dit team, moet je wel eerst even het probleem hiernaast oplossen, wit begint en wint.
30 maart 2021: Online KNSB Beker competitie vanaf 3 april

In het diepste geheim is er inmiddels een bekerteam samengesteld voor de Online Beker van de KNSB. Wie er spelen ziet u zaterdag vanaf 13:00 uur bij de start. Drie ronden Rapid 10+5' in een viertal. Niet op de site Tornelo zoals eerder gemeld, want te moeilijk ;p dus weer op Chess.com. Je vindt de wedstrijden in de kalender. Hoe werkt het precies, en in welke poule speelt Promotie. Als ik tijd heb, komen de linkjes naar alle wedstrijden live op de Promotiesite, voor de toeschouwers.
29 maart 2021: Lentetoernooi volgt op tien ronden toernooi

Zou een tien ronden toernooi niet te lang zijn was de gedachte in januari. Niet dus, morgen alweer de laatste ronde. En wat goed is moet je niet veranderen. Na rondvragen blijken de deelnemers dit de ideale setting te vinden. Lekker lange potjes, maar niet te lang, we zijn altijd wel uiterlijk 23:00 uur klaar. Degenen die het langst bezig zijn kunnen op supporters rekenen die digitaal meekijken en chatten.

Dinsdag 6 april start het Lentetoernooi, 7 rondjes, verder hetzelfde recept als het tien ronden toernooi.
Heb je het tien ronden toernooi gemist, grijp dan nu je kans om in te stappen.
Binnenkort wat meer info hierover, bijv. of we ook op Koningsdag spelen, zelf nu geen idee.

Maar morgen eerst kijken wie de 2e plaats pakt in het tien ronden toernooi.
29 maart 2021: Een beetje reclame maken

Willem vraagt wat reclame te maken voor de partij Bernard Bannink - Almira Skripchenco. Nou dat lukt wel, zie games.
Onduidelijk of Bernard deze foto heeft gemaakt tijdens deze partij..vermoed van niet.
                   (minimaal 3 karakters)

Toernooien en externe wedstrijden

ma 19 apr 2021 20:00 - 22:00
49e Online Promotie Rapid toernooi 10+5

di 20 apr 2021 20:00 - 23:00
Online Lentetoernooi ronde 3

do 22 apr 2021 19:45 - 23:45
Extern Botwinnik1 - Promotie H1

za 01 mei 2021
3e Online KNSB bekerteam

za 15 mei 2021
4e Online KNSB bekerteam

za 29 mei 2021
5e Online KNSB bekerteam