Nieuws

Agenda

Algemene informatie

Contact

De Promoot

Eregalerij

Adverteren

Sponsoring 2022

Links

Privacy-statement
                   (minimaal 3 karakters)


03 oktober 2023: Promotie H2 buigt achterstand om naar...

(Rens)- Promotie H2 heeft de eerste externe wedstrijd tegen DSC 4 in Delft gewonnen. Daar zag het in eerste instantie niet direct naar uit. Na een toch wel vroege 2-0 achterstand moest de inhaalrace worden ingezet. Op de overgebleven borden zag het er gelukkig vrij rooskleurig uit. Een van de meest optimistische scenario's werd werkelijkheid en zo konden we na het eindsignaal toch met een overwinning van 3-5 richting bar vertrekken. Proost.
De uitslagen in de poule.
30 september 2023: Promotie organiseert Rapidtoernooi op 14 oktober

Op zaterdag 14 oktober 2023 organiseert SV Promotie een Rapid schaaktoernooi. We doen dit in samenwerking met Club Entree. Zij verzorgen een prachtige ruimte, de lunch, een hapje, een drankje en de snacks tussendoor. Promotie zet een mooi toernooi neer voor Zoetermeer en omstreken.
Dit schaaktoernooi krijgt een extra feestelijk tintje. De KNSB heeft ons toernooi namelijk omarmd als jubileumtoernooi ter gelegenheid van haar 150 jarig bestaan.
Iedere deelnemer ontvangt hieraan een mooi aandenken. Wethouder Iedema zal bij de opening van ons toernooi aanwezig zijn om het officiële startschot te geven.

Je vindt alle informatie op de toernooipagina Rapidtoernooi.
Schrijf snel in voor deze gezellige dag. Wij ontvangen maximaal 80 deelnemers.
29 september 2023: Met de kop op TV

(MN)- Wordt Promotie beroemd? Of toch alleen Jan B. en ik? Donderdag jl. waren Jan, ikke + twee leerling-schakers in Café Max waar televisieopnamen werden gemaakt. Reden: demissionair staatssecretaris van Ooijen kwam Zoetermeer bezoeken om de Week van de Eenzaamheid af te trappen. Er waren vrij veel oudjes aanwezig, niet alleen wij Promotianen. Allemaal opgetrommeld om vooral niet eenzaam te wezen. Uiteindelijk kwam de staatssecretaris ook bij ons buurten. Van een groots gesprek was geen sprake en dat had ik ook niet verwacht. Er liepen veel lieden mee die ik als persvoorlichters inschatte. Hoe dan ook, eea werd wel gefilmd en op Npo1 uitgezonden om 16.40u

Als u dus wil zien hoe Jan en ik op televisie overkomen, schaakleerlingen verschalkend, dan moet u bij Uitzending Gemist kijken. Ik heb helaas geen reclame voor Promotie kunnen maken. Van een financiële bonus van de kant van Promotie zal ik dus genereus afzien.

Red. Kijk zelf de aflevering nog eens terug op het Max Ouderenjournaal van 28 september.
28 september 2023: Het verslag van de externe wedstrijd van Promotie H1

(Bram Albertus)- Afgelopen maandag stond alweer de eerste wedstrijd van het seizoen voor het eerste Hsb team op het programma tegen Rijswijk. Na de promotie van vorig jaar, komen we dit jaar weer uit in de Hoofdklasse in de Hsb-competitie. Wat een mooie terugkomst had moeten zijn, liep uit op een pijnlijke nederlaag.

Op bord 1 mocht Ben met zwart aantreden tegen de sterkste speler van Rijswijk. Na de opening had wit een mooi centrum opgebouwd, maar daar tegenover had Ben veel activiteit met zijn stukken. Ik vond het een moeilijk in te schatten stelling die alle kanten op kon gaan. Richting de tijdnoodfase zag de stelling van Ben er zeer goed uit, tot beide heren tot remise besloten. 0,5-0,5

Bernard speelde met wit op bord 2 een zeer scherpe partij, waarbij de stelling een tijdje goed voor wit leek. De tegenstander bleef goede zetten vinden en stond op het einde zelfs flink beter. Het remiseaanbod nam Bernard dan ook aan in een mindere stelling, maar was gezien de tussenstand (1-3) op dat moment een zeer begrijpelijke van de tegenstander. 1-1

Henk speelde met zwart op bord 3 en keek de hele partij tegen een mindere stelling aan. Zijn tegenstander maakte 2 pionnen buit in het middenspel en schoof dat keurig uit. 1-2

Op bord 4 speelde Han met wit een Engelse partij, waarbij er al snel een sterk veld voor zwart op d4 kwam om een paard neer te zetten. Nadat er een aantal stukken van het bord gingen kwam er een iets betere stelling voor zwart uit. De tegenstander van Han bood remise aan en Han nam dit ondanks de achterstand, gezien zijn stelling, toch maar aan. 1,5-2,5

Bram kwam op bord 5 vrij sterk uit de opening, maar miste een sterk stukoffer en raakte toen het initiatief kwijt. In een gelijke stelling sloeg hij een remiseaanbod af om op winst te spelen, maar dat werd hem fataal en hij verloor. 1,5-3,5

Maarten op bord 6 had een zeer bijzondere opening, waarin zijn tegenstander 2 pionnen offerde voor veel activiteit. Maarten zocht naar een manier om deze activiteit van zwart tegen te gaan, maar dit ging lastig. Uiteindelijk leidde dit ertoe dat zijn koning in het midden bleef en nadat er veel lijnen werden geopend, werd dit hem te machtig. 1,5-4,5

Sipke op bord 7 stond vanaf de opening al onder druk met de zwarte stukken. Nadat ook hij moeilijk velden kon vinden voor zijn stukken en zijn koning geen veiligheid kon vinden, kwamen de witte stukken zijn stelling binnen. Zijn tegenstander maakte het vervolgens sterk af. 1,5-5,5

Joost kreeg met de witte stukken de vrij bekende Botwinnik variant op het bord. Op het moment dat de stelling onduidelijker en interessanter werd, besloten beide heren tot remise. 2-6

Een harde maar zeer terechte nederlaag in deze eerste wedstrijd. Op 26 oktober kunnen we ons hopelijk revancheren als we op bezoek gaan naar onze stadsgenoten bij Botwinnik.
27 september 2023: Nog meer schaaktafels in Zoetermeer

(Rens)- Schaaktafel 4 en 5 zijn ook live. Een schaaktafel staat in het Floriadepark, de andere tafel ook in Stadshart Zoetermeer, op Plaats, naast welbekende Italiaan Paverotti Zoetermeer.
26 september 2023: Cheque van € 4444 voor Hersenstichting

(Rens)- Afgelopen zaterdag 23 september werd in Zoetermeer de 3e schaaktafel feestelijk geopend. Deze staat op een mooie doorloop locatie in Stadshart Zoetermeer. Op de kruising van Noordwaarts en Stadspark Warande. Bij de opening waren ook nu promonente gasten aanwezig. Dit ter gelegenheid van de uitreiking van een cheque vanuit Stedon (leverancier van de schaaktafels) aan de Hersenstichting. De Hersenstichting is een goed doel van de KNSB en zodoende was voorzitter Bianca de Jong-Muhren (rechts) aanwezig om de overdracht met een mooie speech in te luiden. Wethouder Marijke van der Meer (links) vertelde in haar toespraak vereerd te zijn dat de overhandiging van de cheque in Zoetermeer mocht plaatsvinden. "Schaken is goed voor het brein en brengt de mensen samen. Er komen zes schaaktafels verspreid door de stad. En heel belangrijk, ze zijn allemaal toegankelijk voor rolstoelgebruikers" Wel merkte de wethouder op dat er erg weinig dames te vinden zijn op de ledenlijst van de schaakclub.

Schaakvereniging Promotie organiseerde een schaakstand waar door bezoekers en passanten van 13:00 tot 15:00 uur kon worden geschaakt. Tussen de buien door werd hier behoorlijk gebruik van gemaakt. Met dank ook aan Ard Dekker, o.a. zeer actief met het Jubileum KNSB 150 jaar, hij bracht alle bezoekers bij elkaar.
25 september 2023: Gevoelige nederlaag Promotie H1

In de eerste externe wedstrijd van dit seizoen voor Promotie H1, heeft het een gevoelige nederlaag geleden. Het op papier ongeveer even sterke Rijswijk 1 ging met de overwinning naar huis. Uitslag 2-6.
Een verslag volgt hopelijk later.
23 september 2023: Hoe vaak denk jij aan het Romeinse Rijk? door Gerhard Eggink

Trending Topic: Hoe vaak denk jij aan het Romeinse Rijk?
19 september 2023: WEL interne competitie op maandag 25 september

Aanstaande maandag 25 september wordt er WEL interne competitie gespeeld.
Vanaf komende maandag is ook de normale procedure weer van kracht. Iedereen wordt ingedeeld voor de interne competitie tenzij je jezelf afmeldt zondag voor 20:00 uur bij Maarten Wichhart via wl.intern.svpromotie@gmail.com. 
Let op: De interne competitie start om 19:45 uur. Afgelopen weken was dit vaak iets later i.v.m. handmatige indeling. Nu wordt het weer serieus, de eerste externe wedstrijd van Promotie H1 wordt namelijk ook gespeeld. 

Naast de interne competitie zal ook de Schaak Off worden gespeeld door schakers die zich hiervoor hebben opgegeven. 
17 september 2023: Hoe wint zwart direct?

(JvdB)- Onderstaand diagram is de stelling in de partij van Jaap van den Berg (zwart) tegen Mark Breton van DSC van afgelopen zaterdag. Jaap speelde hier 31. Pxe2 en won daarna de partij. Met welke andere zet had hij met een klap de tegenstander uit kunnen schakelen?
16 september 2023: Genade voor Recht? door Manuel Nepveu

Manuel Nepveu noteerde afgelopen zomer een goed resultaat op het NK Senioren in Dieren. Dit keer was het Genade voor Recht?
16 september 2023: Promotie K1 verliest tegen CSV(BB)- Vandaag mocht Promotie K1 tegen de Capelse schaakvereniging.
Op papier een sterk team en wij misten onze sterspeler Eelco.

Toch begon het niet slecht Paul speelde solide en hield zijn sterke tegenstander op remise. 0,5-0,5.
Jan Willem kreeg een gevaarlijk stukoffer tegen maar wist dat vakkundig te neutraliseren ook remise. 1-1

Daarna won Ben in tijdnood een pion in een Stonewall en tikte het goed uit. 1-2

Ook Bernard speelde voortvarend en won uiteindelijk een pion. Even later had ie een gewonnen pionneneindspel dat hij won. 1-3

Joost was vervolgens klaar. Hij verloor in het middenspel een pion op e5. Toch wist Joost behoorlijk terug te komen in de partij en wellicht stond ie zelfs beter.
Helaas kreeg zijn tegenstander met een kwal minder een aanval op de Koning van Joost en Joost verloor. 2-3

Maarten mocht tegen de dangeroo van CSV Jeffrey van Vliet. Maarten kwam de openingsfase goed door en kreeg een gelijkwaardig eindspel.
Maar ergens is Maarten toch een pionnetje kwijt geraakt in een toreneindspel en Jeffrey speelde dit handig uit. 3-3

Bram kreeg in een hollandse partij een aardige stelling maar is ergens verongelukt.
Toch wist hij een eindspel van Koning en Toren en 1 pion tegen Koning ,Loper en 5 pionnen nog remise te houden.

Rest de partij van Henk. Die kwam de openingsfase goed door en leek comfortabel te staan. Doch in het middenspel kwam opeens een toren via a6 en c6 de zwarte stelling binnen.
Daardoor leverde Henk een pion in. Nu gaat Henk er dan vaak voor zitten en zo nu ook. Even leek het te lukken dat ie er nog eeuwig schaak had, maar  met minder tijd schoot Henk
een bok en was de partij voorbij. 4,5 -3,5

Een spannende wedstrijd waar zeker bij Maarten, Joost en Henk er meer in gezeten had.

De uitslagen en standen in poule 2B.
16 september 2023: K2 wint met het nodige geluk, en door Berts bluf

(MH) - Het tweede KNSB-team moest het seizoen openen tegen DSC 3: zoals wel vaker afgelopen seizoenen troffen we DSC in een uitwedstrijd. DSC heeft een sterk team, maar een blik op het scoreformulier liet zien dat DSC de nodige invallers had. Er waren dus kansen op punten.

Toen ik zo’n 12 zetten gespeeld had, vroeg Johan aan me, of er bij mij al iets gebeurd was. Zelf vond hij dat dat in zijn partij niet het geval was. Vond ik dat toch wel een opvallende uitspraak, omdat ik bij het passeren van het bord had gezien dat hij kort had gerokeerd, maar ondertussen zijn pionnen op de koningsvleugel ook al op de vierde en vijfde rij stonden. Een nieuw bewijs dat als Johan oordeelt dat er niet zo veel gebeurd is, dat voor veel schakers een synoniem is voor dat het bord in de fik staat. Uiteindelijk bleef van beide partijen de f-pion over, en verloor Johan in deze open stelling een kwaliteit. In het eindspel bleek die kwaliteit funest.

Bij Sipke was de partij de hele tijd in balans. In het eindspel werd op bord 2 dan ook tot remise besloten. Op bord 6 en 8 hadden zowel Gerhard, als Jaap een aanval over de g-lijn opgebouwd. Bij Jaap sloeg deze aanval door, toen zijn tegenstander de g-lijn niet genoeg had verdedigd en een zet op de damevleugel had gedaan. Gerhard’s aanval was in zijn gedachten gevaarlijker dan op het bord: zijn tegenstander wist een pion op f6, die al gedoubleerd was, weg te snoepen, en Gerhard dolf onder ander daardoor het onderspit. Tussenstand 1½ - 2½.

Op dat moment leken de andere partijen in balans, behalve bij Manuel, die een pionnetje achter stond. De matchpunten leken dan ook ver weg, maar dit veranderde toen Manuel zijn tegenstander mat wist te zetten: het door blijven zoeken naar tegenspel had zijn vruchten afgeworpen!

Net op dat moment wist ook Maurice een gewonnen stelling op het bord te krijgen. Hij had al een pion voorgestaan, maar zat echter wel met een loper op c3 die gebonden was aan d4, en het loperpaar van zwart. In de tijdnoodfase van de 40e zet raakte hij deze echter kwijt, toen hij in een poging een toren op de zevende rij te krijgen een te trage tussenzet deed. Een onnauwkeurigheid van zwart maakte wits loper weer actief en mee hierdoor kon ik over de zwarte velden een stuk en de partij winnen. Ook bij deze overwinning kwam een beetje mazzel kijken.

Bert en Sjaak waren nog bezig. Sjaak was op bord 7 in een minder toreneindspel beland, waar hij een tempo te weinig bleek te hebben om remise te houden. Op bord 1 had Bert een dame, toren en 4 pionnen, tegen een dame, paard en 5 pionnen. Het spande erom, wie er met zijn stukken bij de koning kon komen. Uiteindelijk was het Bert die met vernuftig manoeuvreren zijn dame en toren in de zwarte stelling wist te krijgen en tegelijkertijd geen dreigingen van wit mogelijk te maken. Zwarts koning en paard kwamen in de problemen en Bert wist een bordpunt, én twee matchpunten bij te schrijven: 4½ - 3½ voor Promotie!

Hiermee maakte Bert de belofte van maandagavond waar. We bespraken toen, of een eventuele tactische opstelling nuttig zou zijn, waarop Bert zei: zet mij maar op één. Een opofferingskeuze wil ik dat niet noemen, want ondanks dat zijn rating wat gezakt is, heeft Bert in het verleden prima resultaten op de hoge borden gehaald. Maar het lef betaalde zich wel uit!

 
 Rating
 
Rating
 Bottema, T. (Timo)2047 Ouwens, H.C. (Bert)18490 - 1
 Lisdonk van de, L.J.P.A. (Lucien)1982 Swart de, S. (Sipke)1936½ - ½
 Dusseldorp van, B. (Brent)1818 Hettfleisch, M. (Maurice)19080 - 1
 Randic, P. (Petra)1842 Nepveu, M. (Manuel)18940 - 1
 Uithof, K. (Kasper)1820 Heskes, J.M. (Johan)17691 - 0
 Belt van den, H.T. (Henk)1783 Eggink, G. (Gerhard)18751 - 0
 Stoops, M. (Michael)1794 Sibbing, J.G.F. (Sjaak)18541 - 0
 Breton, M.R. (Mark)1667 Berg van den, J. (Jaap)16850 - 1
 Gemiddelde Rating:1844 Gemiddelde Rating:18463½-4½15 september 2023: Promotie Rapid toernooi op zaterdag 14 oktober

Op zaterdag 14 oktober organiseert schaakvereniging Promotie een schaaktoernooi in Zoetermeer. Een gezellige dag topsport, waarbij ook wordt gezorgd voor een hapje, een drankje, en een tussendoortje. In de middagpauze ontvang je een lunch van luxe broodjes.
Je speelt 7 ronden Rapidschaak in een groepje van 8 spelers (een achtkamp). Voor iedere partij heb je ruim 15 minuten bedenktijd dus je schaakt met schaakklok. Let op, je speelt veel partijen tegen volwassen schakers en senioren, dat is zeker ook leerzaam.

De kosten zijn € 10 inclusief consumpties en lunch.
Om mee te doen heb je minimaal het schaakniveau nodig wat past bij een schaakrating van 400. Bekijk op onze website bij Jeugdrating welk rating jij hebt.

Lees in de toernooiaankondiging alle informatie.
Daarna kun je inschrijven via het online inschrijfformulier.
07 september 2023: Columnisten terug van zomerreces

Na 10 weken van zomerse afwezigheid beginnen de columnisten aan een nieuw seizoen. Bijna wekelijks krijg je een column voorgeschoteld van Hans Meijer, Manuel Nepveu, Gerhard Eggink of Rudi Matai. Waar halen ze toch steeds de inspiratie vandaan? Simpel, uit de schaakwereld.

Hans Meijer trapt af met de column Ticona triomfeert in Bolivia die een inkijkje geeft in het Boliviaanse topschaak. Veel leesplezier.
                   (minimaal 3 karakters)

Toernooien en externe wedstrijden

za 07 okt 2023 13:00 - 18:00
Promotie K1 - Rokado1

za 07 okt 2023 13:00 - 18:00
Promotie K2 - Spaarne1

za 07 okt 2023 13:00 - 18:00
Promotie K3 - Rijswijk2

ma 09 okt 2023
[04] periode 1 - ronde 4

wo 11 okt 2023 19:45 - 23:30
H.Ooievaar1 - Promotie H3

za 14 okt 2023 10:00 - 17:00
Promotie Entree Rapidtoernooi

ma 16 okt 2023
[05] periode 1 - ronde 5

ma 23 okt 2023
[06] periode 1 - ronde 6

ma 23 okt 2023 19:45 - 23:30
Promotie H4 - DSC9

do 26 okt 2023 19:45 - 23:30
Botwinnik1 - Promotie H1

ma 30 okt 2023
[07] periode 1 - ronde 7

za 04 nov 2023 13:00 - 18:00
Messemaker1 - Promotie K1

za 04 nov 2023 13:00 - 18:00
LSG4 - Promotie K2

za 04 nov 2023 13:00 - 18:00
Voorschoten3 - Promotie K3

ma 06 nov 2023
[08] periode 1 - ronde 8

ma 06 nov 2023 19:45 - 23:30
Promotie H2 - Rijswijk2

ma 06 nov 2023 19:45 - 23:30
Promotie H4 - HSV2

ma 13 nov 2023
[09] periode 1 - ronde 9

ma 13 nov 2023 19:45 - 23:30
Promotie H1 - Schaakmat W.1

ma 13 nov 2023 19:45 - 23:30
Promotie H3 - Botwinnik 2

ma 20 nov 2023
[10] periode 1 - ronde 10

za 25 nov 2023 13:00 - 18:00
Promotie K1 - A.Berserkers1

za 25 nov 2023 13:00 - 18:00
Promotie K2 - Woerden2

za 25 nov 2023 13:00 - 18:00
Promotie K3 - SHTV3

ma 27 nov 2023
[11] periode 1 - ronde 11 (einde periode)

di 28 nov 2023 19:45 - 23:30
Voorburg2 - Promotie H4

ma 04 dec 2023
[12] periode 2 - ronde 1

vr 08 dec 2023 19:45 - 23:30
Scheve T1 - Promotie H3

ma 11 dec 2023
[13] periode 2 - ronde 2

ma 11 dec 2023 19:45 - 23:30
Schaakhuis1 - Promotie H1

za 16 dec 2023 13:00 - 18:00
Leiderdorp1 - Promotie K1

za 16 dec 2023 13:00 - 18:00
Oegstgeest1 - Promotie K2

za 16 dec 2023 13:00 - 18:00
Botwinnik3 - Promotie K3

ma 18 dec 2023
[14] periode 2 - ronde 3

di 19 dec 2023 19:45 - 23:30
Voorburg1 - Promotie H2

ma 25 dec 2023
Geen schaken

ma 01 jan 2024
Geen schaken

ma 08 jan 2024
[15] periode 2 - ronde 4

ma 08 jan 2024 19:45 - 23:30
Promotie H3 - DD2

ma 08 jan 2024 19:45 - 23:30
Promotie H4 - Rijswijk4

ma 15 jan 2024
[16] periode 2 - ronde 5

ma 22 jan 2024
[17] periode 2 - ronde 6

ma 29 jan 2024
[18] periode 2 - ronde 7

ma 29 jan 2024 19:45 - 23:30
Promotie H2 - DD1

za 03 feb 2024 13:00 - 18:00
Promotie K1 - Sliedrecht1

za 03 feb 2024 13:00 - 18:00
Promotie K2 - Kennemer C.3

za 03 feb 2024 13:00 - 18:00
Promotie K3 - DSC5

ma 05 feb 2024
[19] periode 2 - ronde 8

ma 05 feb 2024 19:45 - 23:30
Lierse2 - Promotie H4

do 08 feb 2024 19:45 - 23:30
SHTV1 - Promotie H1

ma 12 feb 2024
[20] periode 2 - ronde 9

ma 12 feb 2024 19:45 - 23:30
DSC3 - Promotie H3

ma 19 feb 2024
[21] periode 2 - ronde 10

ma 26 feb 2024
[22] periode 2 - ronde 11 (einde periode)

do 29 feb 2024 19:45 - 23:30
SHTV2 - Promotie H2

za 02 mrt 2024 13:00 - 18:00
Philidor1 - Promotie K1

za 02 mrt 2024 13:00 - 18:00
HWP Haarlem2 - Promotie K2

za 02 mrt 2024 13:00 - 18:00
DSC6 - Promotie K3

ma 04 mrt 2024
[23] periode 3 - ronde 1

ma 04 mrt 2024 19:45 - 23:30
Promotie H1 - DSC2

ma 04 mrt 2024 19:45 - 23:30
Promotie H3 - HSV1

ma 11 mrt 2024
Ledenvergadering

ma 18 mrt 2024
[24] periode 3 - ronde 2

ma 18 mrt 2024 19:45 - 23:30
Promotie H2 - DD3

ma 18 mrt 2024 19:45 - 23:30
Promotie H4 - Voorburg3

za 23 mrt 2024 13:00 - 18:00
Promotie K1 vrije ronde

za 23 mrt 2024 13:00 - 18:00
Promotie K2 vrije ronde

za 23 mrt 2024 13:00 - 18:00
Promotie K3 - DD4

ma 25 mrt 2024
[25] periode 3 - ronde 3

ma 01 apr 2024
Geen schaken

di 02 apr 2024 19:45 - 23:30
Pomar1 - Promotie H4

ma 08 apr 2024
[26] periode 3 - ronde 4

za 20 apr 2024 13:00 - 18:00
Promotie K1 - Spijkenisse1

za 20 apr 2024 13:00 - 18:00
Promotie K2 - DD2