Lesindeling

(minimaal 3 karakters)

Studie: Alles op de koningsaanval
12 juli 2020

(Rens)- Eelco heeft weer een studie voor je gemaakt. Leerzaam en makkelijk doorheen te klikken.
In deze schaakpartij kiest zwart direct voor een koningsaanval. Is dit goed genoeg? Je ziet het hier.

Studie: Ruil goede stukken niet tegen slechte
05 juli 2020

De kersverse studie van Eelco. Een offer in het vier paarden spel en daarna een leerzame partij waar je lekker makkelijk doorheen klikt. Geniet ervan.

Schaakcursus voor beginners
29 juni 2020

Op vrijdag 18 september 18:30 uur begint de kennismakingscursus schaken voor beginners. De cursus bestaat uit vier lessen van een uur en is geschikt voor kinderen vanaf groep 3 van de basisschool. Op een speelse wijze worden de beginselen van het schaakspel aan de kinderen uitgelegd. Opgeven kan tot 16 september via e-mail: jeugdleider.svpromotie@gmail.com onder vermelding van de naam, het adres en de geboortedatum van de leerling. De cursus kost 10 euro.

Studie: De Franse opening
28 juni 2020

Eelco, een schaker bij de senioren van Promotie en LSG (een schaakclub uit Leiden) maakt regelmatig een studie op LiChess.
Hij neemt hiervoor een partij die is gespeeld tussen twee jeugdleden in de Jeugd Massakamp op zaterdag.
Erg leerzaam voor jou en lekker makkelijk doorheen te klikken. Vandaag gaat de studie over een partij in de Franse opening.

Prachtige prestatie Promotie in Massakamp
27 juni 2020

Met stap 3 diploma op zak begint Abel aan de volgende Jeugd Massakamp, is het terug te zien op zijn bord, nou dat kunnen je wel zeggen. Dit is zijn 1e winstpartij vandaag, wit wint de dame en de partij. Direct er achteraan weer winst, e6 zorgt ervoor dat veel zwart materiaal verloren gaat. Er volgen ook een paar leermomentjes, deze bijvoorbeeld, het witte paard staat gepend, dat moet zo snel mogelijk worden opgelost met Kf1, dan kan het paard weg zonder dat zwart een toren wint op e1. Zwart kan in de partij f5 doen en wit verliest. En dit potje is ook een feest, zwart heeft het zwaar nadat in de opening de dame verloren is gegaan, maar bekijk de comeback na wits foute zet, Dd2. Twee prachtige zwarte lopers in het centrum, tot zet 39 gaat alles goed, Abel staat nu zelfs gewonnen, en dan Lxh3+, au de loper moest naar d5 ;(, wit wint. Als laatste nog even laten zien hoe Abel een mooi mat-netje breidt, wat begint met Le3, wit kan niet slaan vanwege een paardvorkje.. Moet er wel bijzeggen dat zwart eigenlijk te veel materiaal heeft geofferd, maar Abel maakt de aanval die hij heeft fantastisch af, kijk maar. Zo moet stap 4 ook lukken.
Ondertussen is Dario ook een belangrijke pion in het team, hij speelt degelijk en positioneel, dat betekent, niet te wild aanvallen alles keurig neerzetten en dan langzaam naar voren. Hij krijgt les van een Spaanse Internationale Schaakmeester en dat helpt. Hij speelt vandaag de hele dag schaak, vanmorgen een toernooi, eind van de middag en nu in de avond bij de jeugd. En nog steeds genoeg energie om deze partij in 10 zetten te winnen. Het gaat zo goed dat hij zelfs 4e wordt in het eindklassement met 22 punten. Mooi werk Dario.
En dan Dylan, in mijn hoofd zit een sliert van 45 overwinningen. Vijf-en-veertig partijen achter elkaar winnen tegen andere jeugdtalenten. Kan hij er nog meer van maken vandaag, zeker wel. Hij start met 5 overwinningen en staat direct op plaats 1, de laatste van de 5 is deze partij, wit valt de dame op f2 aan, die lijkt terug te moeten trekken, maar nee, er is iets veel beters, een dame offer met Dxh2, en wit gaat altijd mat, een hoogtepunt van zijn avond. En na een hoogtepunt komt wel eens een dieptepunt, een totaal gewonnen stelling gaat toch verloren. Het einde van de sliert overwinningen, precies 50 op rij, toch wel een mooi getal. Dylan lijkt het weer gauw vergeten. Vandaag is zijn grootste concurrent Arjan. Een hele goede speler van schaakclub Staunton die vandaag 2e wordt. Zes keer spelen ze tegen elkaar, vijf keer wint Dylan, deze partij is wel errug mooi hoor. De zesde partij heeft Dylan mat in 1 maar de tijd is om.
De tijd van het toernooi is ook weer omgevlogen. Dylan wordt opnieuw 1e in het individuele klassement. Met het Promotie team van 3 man boksen we op tegen teams met 7 tot 13 man, en dan toch 4e worden, wow! Dit is echt een teamprestatie. Tot volgende week.

De eindstand

Kom ook bij ons online Promotie Jeugd team, en speel mee!

Diploma uitreiking in Corona-tijd
27 juni 2020

In alle voorgaande jaren vond de diploma-uitreiking plaats op de slotavond van het seizoen in het bijzijn van tientallen kinderen en ouders. Dit seizoen hebben we helaas vanwege de Corona-maatregelen voortijdig het lesgeven stop moeten zetten en hebben slechts acht kinderen examen kunnen doen. Zeven daarvan zijn geslaagd:

stap 1: Dylan, Richelle
stap 2: Ava, D'andre
stap 3: Abel, Joëlla, Alec

De diploma's zijn per gezin op verschillende tijdstippen uitgereikt. Ze mochten natuurlijk wel samen op de foto(collage)!

14e speelronde Lichess
26 juni 2020