Nieuws

CORONA protocol

Algemene informatie

Lesindeling

Snelschaken

Jaarkalender

Jeugd rating
                   (minimaal 3 karakters)


Prijswinnaars eerste periode
27 november 2021


Koning groep:

1. Reinier
2. Tim
3. Abel

 
Prijswinnaars eerste periode
27 november 2021Dame groep:

1. Mathijs
2. Ayleanna
3. Ray

Revanche Dame groep:

1. Casper van Bolhuis
2. Ray
3. Gyani
Wisselend succes bij 11 Promotianen op 2e Grand Prix in Den Haag
14 november 2021Op zondag 14 november vond het 2e Grand Prix plaats van dit jaar. Het was nog even spannend van tevoren, want vrijdag was er een persconferentie n.a.v. de oplopende coronabesmettingen. Zou het toernooi door kunnen gaan? Gelukkig wel dus. Ook dit toernooi was al een paar weken van tevoren vol geboekt, je moet er op tijd bij zijn tegenwoordig als je een toernooitje wil schaken. Vanuit Promotie dezelfde 9 spelers als een maandje geleden in Den Haag, aangevuld met Mart de Vries en Boan Minnema.

In de allerhoogste groep, formulegroep A, speelde Djezz Kanbier. Hij begon met een prima remise, maar daarna kreeg hij het lastig. Er volgden twee nederlagen, hetgeen een laatste plaats in groep A opleverde. In groep 1 twee Promotie-spelers. Siem de Vries en Abel Drenthen eindigden beiden met 2 punten op een gedeeld 3e-4e-5e plek; de lotingsvolgorde was Siem gunstig gezind en hij mocht de 3e prijs mee naar huis nemen.

D'Andre Jermin mocht het in groep 3 proberen. Dat was best lastig. Hij begon met een paar nederlagen, maar wist uiteindelijk in ieder geval nog 1 potje te winnen en zo beslag te leggen op de 5e plaats. In groep 4 troffen we Joella van der Swaluw aan. Zij speelde vandaag erg goed. Slechts 1 keer stond ze een tegenstander een remise toe en de rest van de partijen wist zij allemaal te winnen. Met 4,5 uit 5 dus duidelijk groepswinnaar. Volgende keer een groep hoger voor Joella! In groep 8 speelde Mart de Vries. Het werd een pittige middag. Mart begon met vier nederlagen en gelukkig wist hij de laatste ronde te winnen, hetgeen een gedeeld 4e/5e/6e plaats opleverde.

Vanaf groep 9 spelen de kinderen zonder klok en 2 partijen tegen dezelfde tegenstander. In totaal dus 10 potjes ipv 5 in de hogere groepen. Dit komt omdat ze vaak heel snel spelen en zo meer partijen kunnen spelen. Nathan Loetawan deed het in groep 11 goed, maar op het einde haperde de motor even. Doordat hij de laatste 3 partijen verloor eindigde hij op 4 punten en een 5e plaats. Volgende keer komt die prijs er vast! Hetzelfde geldt min of meer voor Gyani Thakoerdien, die 1 groepje lager in groep 12 ook op 4 punten uit kwam. Hiermee werd hij 4e en dus ook net buiten de prijzen.

Weer een groep lager, in groep 13, treffen we de volgende Promotiaan. Nathan Drenthen begon met 2 nederlagen tegen de uiteindelijke kampioen, maar daarna gaat het lekker. Uiteindelijk eindigt hij met 5,5 punten op een gedeeld 2e/3e plaats, en na loting mocht hij zelfs met de beker voor de 2e plaats naar huis, puike prestatie. In groep 17 heerste Ayleanna Jermin. Met maar liefst 8,5 punten uit 10 wedstrijden wist zij groepswinnaar te worden. Tenslotte in groep 18 Boan Minnema, die zijn allereerste schaaktoernooi speelde. En hoe! Hij speelde veel spannende partijen en toen de rookwolken waren opgetrokken bleek dat hij met 6,5 punten 1e was geworden in zijn groep! Een superprestatie meteen op zijn eerste toernooi.

Met 3 groepswinnaars, een tweede plek en een derde plek mooie prestaties. En veel geleerd allemaal. Volgende keer is op zondag 12 december en dan in Zoetermeer, een thuiswedstrijd dus.
Djezz en Abel 3e met HSB tijdens Hutton-toernooi in Hengelo
04 november 2021Op zaterdag 6 november vond het Hutton toernooi plaats in Hengelo (Overijssel). Het Hutton toernooi is een toernooi waarbij elke schaakbond in 5 leeftijdscategorien (A,B, C, D en E) een team mag opstellen die het dan opneemt tegen de andere schaakbonden. Nederland telt 13 schaakbonden, waarvan er 9 aanwezig waren. Namens Promotie namen 2 spelers deel in het team van de Haagse Schaakbond (HSB). Dit waren Djezz Kanbier in het C-team (t/m 14 jaar) en Abel Drenthen in het E-team (t/m 10 jaar).

Djezz speelde op bord 4 in het C-team. Hij deed dit zeker niet onverdienstelijk. Het Hutton toernooi kende een zeer sterk deelnemersveld, maar Djezz wist met 2 overwinningen, 1 remise en 2 nederlagen een keurige 50% te scoren. Het C-team van de HSB viel in de prijzen, want het eindigde op de 3e plek!

Abel speelde op bord 3 in het E-team. Hij trof een paar sterke tegenstanders, maar ook wel een aantal tegenstanders die beduidend minder (toernooi)ervaring hadden. Een leuke mix dus. Aan het einde van de dag haalde hij 3 punten uit 5 wedstrijden. Het E-team was sterk, met Noah Ritzerveld op bord 1 (die al meerdere malen Nederlands kampioen is geworden in zijn leeftijdscategorie) die ook nu weer 4,5 uit 5 wist te scoren en het team op sleeptouw nam. Dit leidde net niet tot het kampioenschap in de E-categorie, maar wel tot een mooie 2e plek! (net achter RSB)

In de totaalstand werd de HSB 3e en deze prestatie was vooral knap omdat de RSB slechts in 3 categorieën meedeed (in tegenstelling tot 4 andere bonden die in alle 5 de categorieën waren vertegenwoordigd). Daarna gingen we met zijn allen uit eten in het lokale Italiaanse restaurant in Hengelo, alvorens we de lange reis naar huis weer ondernamen. Een mooi einde van een mooi schaakavontuur in het verre oosten!
Eerste Grand Prix toernooi gezellig druk met 9 Promotie deelnemers
17 oktober 2021Op zaterdag 16 oktober vond het eerste Grand Prix toernooi plaats van het seizoen 2021-2022. De laatste keer dat er hiervoor een GP toernooi gehouden was, was in februari 2020 in Naaldwijk, dus het was even geleden. Bij GP toernooien speel je 5 of 10 wedstrijden tegen een tegenstander van een vergelijkbare speelsterkte, in groepjes van 6. De helft wint een prijs! Omdat het zo lang geleden was dat er toernooien zijn gespeeld, zijn niet alle speelsterktes (aka ratings) representatief meer. En er zijn veel nieuwe schakers bijgekomen, waarvoor de organisatie maar een schatting heeft gedaan. Het eerste Grand Prix toernooi in Den Haag was in ieder geval populair, want het was al vol ruim 1,5 week voordat het toernooi begon. Mede i.v.m. corona was de capaciteit op 100 vastgesteld, en daarvan deden er 9 Promotianen mee.

De drie hoogste groepen zijn de zogenaamde Formule-groepen. Sterke spelers die met een wat langere bedenktijd (30 min. p.p.p.p.) tegen elkaar spelen. De prijzen voor de nummers 1 en 2 zijn geen bekers, maar een geldprijs. Djezz Kanbier speelde in groep C van deze formulegroepen en deed dat zeker niet onverdienstelijk. Hij wist 2 van zijn 3 partijen te winnen en wist zo wat prijzengeld te winnen met een mooie 2e plaats.

In groep 1 speelde Abel Drenthen. Abel had een hele zware middag. Hij verloor helaas al zijn 5 partijen. Er zitten geen makkelijke tegenstanders bij, dus dat kan een keer gebeuren. Volgende keer 1 of 2 groepjes lager proberen. In groep 4 speelde Siem de Vries. Siem speelde een goed toernooi, maakte ook goed gebruik van zijn tijd,  en wist winst en remise af te wisselen. Wel 2x remise gespeeld in partijen waar hij eigenlijk iets beter stond, het loont soms de moeite om nog even door te spelen. In de laatste ronde stond hij gedeeld eerste met Amin Tetova, zijn tegenstander van de laatste ronde. Helaas ging dit al snel verkeerd. Hij verloor de partij en werd met 3 uit 5 nog wel net 2e, dankzij loting.

In groep 5 2 Promotiespelers. Joella van der Swaluw begon goed met een overwinning, maar daarna haperde de motor. Ze wist de rest van de middag niet meer te winnen en eindigde op de 5e plaats. Beter verging het D'Andre Jermin, die de onderlinge partij tegen Joella wist te winnen, onderweg ook nog wat andere puntjes meenam en met een 50% score beslag wist te leggen op plaats 3.

Gyani Thakoerdien mocht het in groep 10 gaan proberen. Dat was best een pittige opgave, want hier zaten toch al best een paar goede schakers bij. Spelen voor de prijzen lukte dan ook helaas niet, maar uiteindelijk had Gyani toch 2,5 punt (van de 10) verzameld, en zo eindigde hij gelijk met 2 anderen op een gedeelde 4e t/m 6e plaats. Overigens spelen de hogere groepen 2x tegen elkaar en de lagere groepen (vanaf groep 7) 2x.

Groep 11 en groep 12 waren de groepen voor de Nathan's. In groep 11 speelde Nathan Loetawan. Deze Nathan wist tot 4 overwinningen te komen, mooi gedaan voor zijn eerste echte schaaktoernooi! Het leidde tot een knappe 4e plaats, helaas net niet genoeg voor een beker, maar dat komt dan misschien de volgende keer wel. Nathan Drenthen mocht het proberen in groep 12. Deze Nathan ging voor een Zwitsers gambiet (in het begin veel verliezen, later veel winnen): zijn eerste 5 partijen gingen verloren, maar daarna won hij knap 5x. Mooi teruggekomen dus, en het resultaat betekende een mooie 3e plaats en dus een bronzen beker!

Tenslotte speelde Ayleanna Jermin in groep 15. Eigenlijk is zij een sterkere speler dan Gyani en de beide Nathan's, maar omdat ze geen van allen nog een officiele rating hebben, moet de organisatie een inschatting maken. Toch waren er zeker niet alleen makkelijke tegenstanders. Ayleanna moest echt haar best doen en moest de 1e plek in de groep overlaten aan de 5-jarige Sven Wink. Toch scoorde Ayleanna uiteindelijk 6 punten, voldoende voor een mooie 3e prijs en dus ook een mooie bronzen beker.

Al met al een leuke schaakmiddag! Het volgende Grand Prix toernooi is op zondag 14 november in Den Haag. Hopelijk dan weer met veel Promotie-spelers, het is erg leuk en leerzaam!
Promotie 9e bij JCK D
14 oktober 2021Op zondag 10 oktober speelde ons D-team (t/m 12 jaar) het Jeugdclubkampioenschap. We hadden 7 aanmeldingen en konden dus helaas net geen tweede team op de been krijgen. Ons D-team bestond uit Vhinnzee Kanbier, Abel Drenthen, Joella van der Swaluw en D'Andre Jermin. Een plek bij de eerste 5 was nodig om door te gaan naar de Halve Finale van het NK. Dit was bij de E (t/m 10 jaar) wel gelukt, maar hier zou het wel eens erg lastig kunnen worden.

De eerste ronde meteen tegen een potentiele concurrent om de 5e plaats, Klim-Op D2. D'Andre wist knap te winnen, maar daarna ging het mis. Abel en Joella speelden tegen tegenstanders die op papier te doen waren (beide hadden een hogere rating dan hun tegenstander), maar verloren allebei. Ook Vhinnzee kon het op bord 1 niet bolwerken en we verloren de 1e ronde dus met 1-3. Daarna speelden we tegen SHTV D2. Dit was niet zo'n sterk team en iedereen won makkelijk: 4-0.

In de 3e ronde speelden we tegen een op papier gelijkwaardige tegenstander: DD D2. Maar helaas ging het ook hier weer niet zo goed. Vhinnzee speelde remise, op papier best een knap resultaat tegen een sterkere tegenstander, maar hij stond heel erg gewonnen. Abel, Joella en D'Andre verloren alle drie. Jammer, hier had meer ingezeten, maar het werd 0,5-3,5. Even lunchen, even lezen, even voetballen en weer door tegen Spijkenisse D2. Ook dit was geen slecht team, en Spijkenisse D2 eindigde uiteindelijk zelfs op de 4e plaats (boven hun eerste team). Maar nu waren onze toppers eindelijk een beetje wakker. Er werd goed gespeeld en gewonnen door Abel, Joella en D'Andre. Enkel Vhinnzee moest deze ronde zijn meerdere erkennen in de tegenstander.

Ronde 5 beloofde weer moeilijk te worden. RSR Ivoren Toren heeft een sterke jeugdvereniging en is altijd goed in deze teamtoernooien (uiteindelijk werden zij 3e). Abel wist deze ronde als enige te winnen en zo verloren we met 3-1. Nu stonden we 10e... maar in de 6e ronde hadden we (helaas) een BYE => omdat er 13 teams meededen was er altijd 1 team met een BYE. Dit betekende wel 2 matchpunten en 4 bordpunten gratis. En zo deden we opeens weer mee in de strijd om plek 5 (we stonden 6e na 6 rondes). Echter, de loting was ons niet gunstig gezind en we moesten de laatste ronde tegen DD D1. Dit team is op alle borden een paar stappen verder dan wij en we verloren dan ook kansloos met 0-4. De middenmoot zat dicht bij elkaar. Leuk toernooi, leuke ervaring en volgende week begint het Grand Prix seizoen in Den Haag waar we gaan schaken!
Mooi avontuur in Muiderberg leidt tot 5e plaats in Halve Finale JCC-E
03 oktober 2021


Op zaterdag 2 oktober vertrokken we vroeg vanuit Delft en Zoetermeer met een jong viertal naar Muiderberg. Twee weken geleden hadden Abel, Joella, Gyani en Nathan zich geplaatst voor de halve finales van de JeugdClubCompetitie (JCC) voor spelers t/m 10 jaar. Op zich al een knappe prestatie om erbij te zijn. Uit het hele land doen er 32 teams mee aan de halve finale (in theorie althans, in de praktijk waren er veel teams die zich last-minute hadden afgezegd voor de andere halve finale die in Groningen plaatsvond). Die 32 teams zijn dan verdeeld in poules van 8 teams. Een blik op de indeling leerde dat wij in veruit de sterkste poule waren ingedeeld, met ESV E1, Klim-Op E1, VAS E1 en Zukertort E1, allen ijzersterke teams die in de finale ongetwijfeld ook bij de bovenste plekken zullen eindigen. Daarnaast zaten ook Souburg E1, Kralingen E1 en Best Moves E1 bij ons in de poule. Dat waren meer teams die op ons niveau speelden.

We begonnen de dag tegen Souburg E1, de trots van Zeeland. Ik had Nathan (bord 4) er al op voorbereid dat hij waarschijnlijk niets zou winnen vandaag, maar hij kwam binnen een minuut al weer glunderend naar me toe gelopen: gewonnen met de herdersmat! Dat was een mooie opsteker zo aan het begin. Gyani kon het helaas niet bolwerken, maar ik rekende deze ronde wel op wat punten van onze topborden en Abel en Joella maakten dit inderdaad waar. Ze wonnen allebei en zo hadden we al zowaar de eerste twee matchpunten binnen!

De tweede ronde speelden we tegen JSV Kralingen. Hier speelden we in de voorronde van de RSB/HSB ook al tegen, toen met een 2-2 resultaat. Nathan was heel erg teleurgesteld dat hij nu met zwart moest spelen en verloor heel snel. En toen zag ook Joella opeens een mat over het hoofd... oeps, dat was een tegenvaller. Abel wist wel zijn partij te winnen op bord 1, maar voor Gyani bleek zijn Kralingse tegenstander wederom een maatje te groot. We verloren dus met 1-3, maar Kralingen had in de opstelling bewust de reglementen "overtreden". Dat wil zeggen ze speelden wel in de sterkste opstelling, maar hadden niet op bord 1 de speler met de hoogste rating. Vrij technisch verhaal allemaal, maar consequentie was in ieder geval dat de stand werd omgezet in 2-2 en we een "gratis"  puntje kregen.

De volgende 3 rondes speelden we tegen Klim Op, Zukertort en ESV en eigenlijk kan ik daar vrij kort over zijn. We zijn compleet weggespeeld op alle borden. Deze teams zijn echt een paar maatjes te groot voor ons. Hun bord 1 spelers zitten op niveau 1300-1600 en hun bord 3-4 spelers toch ook al rond stap 4 niveau. Nu boden Joella en Abel af en toe nog wel wat partij, maar volgens mij heeft een bordpunt er nergens echt serieus in gezeten.

Toch was de pret er niet minder om. Want bij zo'n schaaktoernooi ben je effectief meer tijd aan het wachten tussen de rondes, dan met schaken zelf - zeker als je snel klaar bent, zoals regelmatig voorkomt, vooral op de lagere borden. Dan kun je het maar beter gezellig hebben, en dat lukte uitstekend. Ze hadden de grootste lol tussen de rondes door, vooral veel buiten gespeeld, gerend en gelachen met elkaar. In de pauze zijn we nog naar het strand en naar een speeltuin geweest. Pas aan het einde van de middag beperkte de regen de buitenactiviteiten enigszins.

De laatste twee rondes mogelijk weer kansen. Eerst tegen Best Moves, een sympathiek en jong team. Abel en Joella wisten relatief eenvoudig te winnen. Gyani speelde een spannende partij maar moest helaas het onderspit delven. Nathan speelde op bord 4 een hele mooie partij, en stond enorm gewonnen, maar hij lette even niet zo goed op een pionnetje van zijn tegenstander (enige bezit van zijn tegenstander naast zijn koning) en toen die pion een dame werd, gingen Nathan's stukken toch nog allemaal 1 voor 1 van het bord. Helaas toch verloren. Jammer, maar wel een mooie en leerzame partij!

Dan de laatste ronde tegen VAS uit Amsterdam. Zij hadden ook hun meerdere moeten erkennen in Klim Op, Zukertort en ESV, maar stonden toch stevig op de 4e plaats, en hadden dan ook een heel sterk en evenwichtig team, met op bord 2-3-4 spelers met een rating tussen 600-800 en op bord 1 een supertalent, de slechts 7-jarige Raghav Pathak die nu al een rating van 1400 heeft! Abel moest ook zijn meerdere erkennen in zijn jeugdige opponent, en conform verwachting was de tegenstand in deze ronde ook voor Gyani en Nathan een maatje te groot. Maar Joella zorgde voor een prachtig slotakkoord. In een erg spannende partij had ze een hele mooie originele manier gevonden van matvoering. In een eindspel met beide 4 pionnen, een toren en een paard, ging Joella voor een bijzondere uitvoering van "mat achter de paaltjes". De koning van wit stond op g1, maar had al wel 2 gaatjes gemaakt op f2 en g2. Joella zette haar pionnen echter neer op h3 en e3, waardoor die velden onbereikbaar waren voor de witte koning. Op h2 en e2 stonden twee witte pionnen, die niet vooruit konden. En de witte toren en het witte paard waren aan het aanvallen en konden dus ook niet helpen bij de verdediging. Wit zag het aankomen, maar kon na een paar wanhoopschaakjes er niet meer tegen verdedigen. Prachtig gespeeld, en ondanks een 1-3 nederlaag toch nog een hele mooie afsluiter zo.

We bleken uiteindelijk op een mooie 5e plek te zijn geeindigd, net voor onze concurrenten Kralingen, Best Moves en Souburg, maar op respectabele afstand achter de 4 eerder genoemde topteams. Voor ons komt het mooie avontuur van het E-team hiermee ten einde... maar volgend jaar mogen al deze spelers opnieuw meedoen met het E-team en wie weet komen we dan nog een stapje verder.

En volgende week zondag gaan we met het D-team (t/m 12 jaar) spelen in Spijkenisse!
                   (minimaal 3 karakters)

Toernooien en externe wedstrijden

za 04 dec 2021 11:00 - 17:00
HSB PK CDE