Schaakpuzzels door Henk Alberts

gb01

Ik weet dat u bij bovenstaande titel denkt aan iets als ‘wit speelt en wint’ of ‘zwart speelt en geeft mat in 3 zetten'. Maar ik bedoel iets heel anders.; er zijn ook legpuzzels met schaakafbeeldingen er op.

Bijvoorbeeld zijn er een paar puzzels met ‘historische’ schaakafbeeldingen er op. Hierboven een voorbeeld

THE GAME OF CHESS,

jigsaw puzzle, 1000 stukjes

DSC08018b

Of iets anders,  een klassieker:  Lucky Luke speelt tegen zijn paard Jolly Jumper. Deze afbeelding stamt uit het stripboek Lucky Luke, Jesse James.

Uiteraard hoort hier de klassieke grap (uit de film) bij verteld te worden:

“wat knap een paard dat kan schaken. Welnee hoor, hij heeft al 10 keer achter elkaar verloren.”

126 stukjes, geen jaartal, af en toe nog wel eens ergens te koop.

Er bestaan overigens 2 uitgaven van deze puzzel. Één van Natvan en één (welke ik zelf heb)

zonder aanduiding van enige uitgever.

Daarbij zijn er wel meer schaak- puzzels afgeleid van een stripverhaal. Zo is er een puzzel gemaakt (500 stukjes) van de scène uit Kuifje in Tibet, waarop

Kuifje onder het roepen van de kreet ‘Tchang!’ overeind springt en daarmee het hele schaakbord uit zijn partij tegen kapitein Haddock omver werpt.

En ook zijn er een tweetal puzzels van de smurfen verschenen. Een met een scène uit smurfenschaak uit het album smurfensoep waarin de smurfen op een levensgroot groot bord zelf als levende  stukken fungeren. En een fantasie-voorstelling (24 stukjes van MB) welke ik hierboven heb afgebeeld.

Ik kan – en wil – in dit korte artikel niet alle bestaande schaak-puzzels behandelen, maar iets aparts zijn toch de striptekeningen die speciaal voor een puzzel getekend zijn.

Degano

Zo is er een puzzel van de bekende kunstenaar Degano; zie afbeelding hierboven. Deze puzzel is bovendien verpakt in een typische driehoekige doos. Dus niet alleen de puzzel is leuk maar ook de driehoekige doos met dezelfde afbeelding is de moeite waard.

(Degano, Heye Puzzels, 1000 stukjes,

titel: black or white, 2005, ca eur 19)

En dan zijn er de verschillende puzzels van Jan van Haasteren. Jan van Haasteren is bekend als striptekenaar van bijvoorbeeld strips als ‘Tinus Trotyl’ ‘Baron van Tast’ en ‘Erik en Opa’. Daarvoor werkte hij in de Toonderstudio’s aan strips als ‘Kappie’,

‘De Grote Boze Wolf’,  ‘Hiawatha’, ‘Rick de Kikker’ en ‘Panda’. Maar tegenwoordig is Jan van Haasteren vooral bekend als tekenaar van een reeks strippuzzels.

En op enkele van die puzzels wordt ook geschaakt. Want er waren reeds 2 wat oudere schaakpuzzels van Jan van Haasteren met schaken daarop; Vang de muis (2000-2001) en Grand café  (2002-2003). Maar afgelopen jaar kwam er een hele mooie schaakpuzzel van Jan van Haasteren uit; de schaakclub. 500 stukjes, ca eur 11. (zie hieronder)

De puzzel is volgetekende met details en bijzondere terugkerende elementen, zo staat bijvoorbeeld op elke puzzel van Jan van Haasteren altijd ergens op de grond een haaienvin. Herkennen we onszelf en de mede-clubleden? (En waar zitten de verschillende leden van het bierteam?)

Overigens voor wie meer wil zien van van Ha schaken op haar internationale contactdag BeNeFraLux (België, Nederland, Frankrijk, Luxemburg) 24 oktober in Teteringen bij Breda nog iets speciaals met de tekeningen van Jan van Haasteren.