Nieuws

Agenda

Algemene informatie

Contact

De Promoot

Eregalerij

Adverteren

Sponsoring 2022

Links

Privacy-statement
                   (minimaal 3 karakters)


03 december 2023: Vijf zeer korte schaakverhalen door Hans Meijer

Column: Vijf zeer korte schaakverhalen
02 december 2023: Spannende bekerronde tegen LSG 1

Het KNSB bekerteam mocht in de 2e ronde (na vrijstelling in ronde 1) aanschuiven bij LSG in Leiden. Op papier misschien wel de zwaarste tegenstander in de competitie. Toch werd het ongemeen spannend. 

Zeker toen Bernard Bannink aan bord 1 met zwart een punt wist te scoren tegen IM Van Haastert. In het Russisch zette wit een vroege koningsaanval op maar dat bleek voorbarig. Zwart counterde de aanval, met wat moet gezegd steeds de beste zetten. Toen wit ook een toren via de h-lijn probeerde bij het spel te betrekken, kreeg zwart de gelegenheid om door het midden (over de e-lijn) activiteiten te ontplooien. Dit leidde tot dameruil, waarna zwart de activiteit kon omzetten in pion-winst en erger. Na 35 zetten pakte Bernard het punt. De partij:

 


Bram Albertus met wit aan bord 2 speelde een tactische stelling die alle kanten op leek te kunnen gaan. Zwart, IM de Jong, ging gaandeweg de partij toch net wat handiger te werk. Nadat Bram een misschien giftige pion had gepakt op de a-lijn, kwam zwart binnen met een paard, en nog 1. Toen Bram probeerde nog actief te worden, speelde zwart een controlerende damezet die tegelijk een dodelijk aanval dreigde. Bram moest zich gewonnen geven.

Ben Ahlers aan bord 3 mocht het met zwart opnemen tegen IM Van der Werf. De aanval die hij probeerde op te zetten op de koningsvleugel werd vakkundig geblokkeerd door de tegenstander die in deze strijd een geofferde pion had gewonnen en wat zwarte stukken bleven daardoor blijvend slecht. Daarnaast keek Ben aan tegen een gevaarlijk paard in zijn stelling en een ongemakkelijke stelling op de damevleugel. Dit was op termijn onhoudbaar. Wit mocht het punt noteren.

Alles hing af van Maurice Hettfleisch aan bord 4. Nadat hij zijn stukken harmonieus had opgesteld tegen IM Willemse kon hij activiteit ontplooien wat hem uiteindelijk zelfs een kwaliteit opleverde. De stelling leek erg goed te zijn voor hem. Enige minpuntje de klok. Toen Maurice bedacht zijn kwaliteit terug te geven en hiermee een pluspion over te houden in een dame-eindspel ging het mis. Ineens bleek hij niet een pluspion over te houden maar vielen zijn pionnen van het bord. En zo ging zijn partij tegen de verhoudingen in toch verloren. Jammer want er had meer voor hem ingezeten.

Als toeschouwer had ik mij lang verheugd op een beslissingsmatch in snelschaak. Dit zat er ook echt in. Zover kwam het niet, in de reguliere partijen pakte LSG met 3 tegen 1 de overwinning op Promotie.
De score zal hier nog wel volgen.
30 november 2023: Tata 2024

(RdV) - Voor wie het nog niet op de Tata-site gezien heeft, hierbij de deelnemers in de Masters- en Challengers-groepen (vroeger groep A en B genoemd).

Masters (met als grote afwezige Magnus Carlsen):

Challengers:
29 november 2023: Oliebollentoernooi bij Botwinnik en LSG

In december kun je meedoen aan 2 gezellige Oliebolletoernooien:

Het Oliebollentoernooi bij Botwinnik. Dit wordt gespeeld op de clubavond, donderdag 28 december vanaf 19:45.
Adres: Paltelaan 13 in Zoetermeer.
Omdat Promotie zelf geen oliebollentoernooi organiseert is het leuk dat Botwinnik deze mogelijkheid biedt.
Er worden verschillende (vreemde) schaakvarianten gespeeld op deze avond.

Het Oliebollentoernooi bij LSG, op zaterdag 30 december van 10:30 tot 17:00 uur. In teams van 4 spelers. Je kunt opgeven per mail bij onze secretaris die dan een teamindeling kan maken.
Er wordt op deze dag gesnelschaakt onder het genot van een oliebol en een drankje.
26 november 2023: Promotie K1 pakt weer 2 matchpunten

(HN)- Berserkers is op papier veruit het sterkste team van klasse 2B. Voor aanvang van de competitie dé kampioenskandidaat, maar Berserkers hadden al wat matchpunten gemorst. Het beloofde een zware dag voor Promotie te worden!

Na inleveren van de opstelling bleek dat Berserkers met drie invallers speelde. Promotie speelde weliswaar ook met 2 invallers, maar het ratingoverwicht van Berserkers was met hun invallers gereduceerd van 200 elopunten naar 2 elopunten. Een heel wat behapbaarder verschil en een meevaller voor Promotie.

Bernard speelde tegen de topman van het team: IM Ilias van der Lende. Bernard: Ik ontweek de Franse opening en maakte in de opening een fout. Mijn tegenstander bouwde zijn voordeel langzaam uit. 0-1

Ben, de man in vorm met een score van 3 uit 3 in Promotie 1, speelde tegen FM Vincent Blom. Ben: Een terechte nederlaag. Ik speelde de opening te slap en wit kreeg groot voordeel op de koningsvleugel, waar ik bekwaam werd geplet. 0-2

Dat was een niet zo best begin van de wedstrijd. 0 uit 2 door onze topscoorders.

De wedstrijd nam echter een onverwachte wending. Henk had een schijnbaar hopeloze stelling, de teamgenoten hadden een verlies al ingecalculeerd. Henk: Mijn tegenstander week af van de gebaande paden en kwam al snel wat minder te staan. Ik liet mij vervolgens verleiden tot een combinatie, met stukwinst en ook een verzwakte koningsstelling als resultaat. De tegenstander had echter verder gerekend en ging als echte Berserker los op mijn koning. Eeuwig schaak vond mijn tegenstander uiteraard niet genoeg, de Berserker ging vol in de aanval. Mijn teamgenoten en ook ikzelf gaven geen cent meer voor mijn stelling. De Berserker vervolgde met twee kwaliteitsoffers. Maar toen haperde de aanval, na een onnauwkeurigheid kon ik de aanval overnemen en het punt incasseren. Dat voelde als een onterecht resultaat, al meldde Stockfish achteraf dat ik geen moment slechter heb gestaan. 1-2

Paul:
In het Nijlpaardensysteem had ik het loperpaar veroverd, bovendien is de witte pion op a6 eerder een zwakte dan een troef: zwart staat daarmee al beter, maar na wits 19e zet verandert dat in groot voordeel.