Nieuws

Protocol Covid-19

Agenda

Algemene informatie

Route

Contact

De Promoot

Links

Partijen

Privacy-statement
                   (minimaal 3 karakters)


23 oktober 2020: Promotielid op erelijst recordkampioenen

(Rens)- Jan Jaap Janse voert momenteel een diepgravend onderzoek uit naar record clubkampioenen. Heeft Promotie ook een lid in haar midden die in dit erelijstje hoge ogen gooit? Draait u al lang mee, dan weet u het antwoord al. Lees het hele artikel op Schaaksite
19 oktober 2020: Online Promotie Blitz is terug

(Rens) - Promotie Blitz is terug op de dinsdagavond. Neem deel aan het 16e Online Promotie Blitz op 20 oktober. Van 20:00 - 22:00 uur.

Let op: Om deel te nemen, ben je lid van Team Promotie.
18 oktober 2020: Promotie knap 7e in de Teambattle

Een team van 8 spelers is wel noodzakelijk om een rol van betekenis te spelen in de Teambattle.
Wij verschijnen met 4 spelers aan de start, en dan wordt het lastig. Alhoewel als het 4 Bernards zijn, kun je een heel eind komen. 15 uit 17 scoren, wat een feest. In ronde 2 is dit vorkje wel lekker, in ronde 3 is hier een matje met 2 torens onderweg. In ronde 7 weet zwart zich geen raad met de aanvallende intenties van Bernard, de zwarte dame moet dit met de dood bekopen, tegenstribbelen helpt niet meer. In ronde 8 wordt Phoenix (2397) die uiteindelijk 1e wordt in het eindklassement de les gelezen in een pionneneindspel. Bernard wordt prachtig 2e met TPR 2458, en dit helpt ons enorm bij handhaving in de 2e klasse. Maarten, met wie ik in de Zoom zit, heeft ook een goede avond, hij geeft zelf de partijen aan die in ieder geval publicatiewaardig zijn namelijk deze en deze. Willem kan vooral genoegen scheppen in een prachtige overwinning op 2300+, is dit het Frans waarin hij tijdens online Promotie Rapid ook een discussie met Harrie uitvecht? Later sluiten Joost en Sebastiaan zich nog aan voor belangrijke punten zodat we als team uiteindelijk op de 7e plaats te eindigen, niet verkeerd met een half team. De eindstand.
16 oktober 2020: Trappen lopen door Theo Mooijman

De column Trappen lopen uit de niet gepubliceerde voorraad van Theo Mooijman, geschreven in 2009, en nu is de tijd rijp deze te publiceren.
15 oktober 2020: Online schaken tijdens de 2e golf

(Rens) Nu het normale schaken, intern, extern KNSB en HSB, opnieuw enige tijd stil ligt, zal Promotie het online schaken weer intensiveren.

Wekelijks op:
Maandag 20:00-22:00 Promotie Rapid 10 + 5.
Dinsdag 20:00-22:00 Promotie Blitz 3 + 2.
Zondag 20:00-22:00 Promotie Teambattle Blitz 3 + 2.

Inschrijven via de site kan voor:
Rapid vanaf zaterdag.
Blitz vanaf zondag.
Teambattle vanaf donderdag.

Schrijf je in voor de Promotie Teambattle Blitz van zondag 18 oktober om 20:00 uur.

Om deel te nemen ben je lid van online Team Promotie.
Ben je geen lid van Schaakvereniging Promotie en woon je in regio Zoetermeer, ook dan kun je kosteloos deelnemen aan onze online toernooien.
12 oktober 2020: Protocol verantwoord schaken bij sv Promotie

 

 1. Wanneer u symptomen vertoont die kunnen wijzen op corona, blijft u thuis.
 2. Kwetsbare sporters (boven 70 jaar en uit risicogroepen) dienen zelf het risico te analyseren of zij op basis van dit protocol willen schaken bij Promotie. Raadpleeg eventueel uw huisarts.
 3. De corona-verantwoordelijke mag tijdens de avond iemand weigeren of naar huis sturen tijdens de training of wedstrijd bij (vermoeden van) klachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, (licht) hoesten of als iemand zich niet aan dit protocol houdt.
 4. Op basis van de uitgangspunten van het protocol kunnen maximaal 32 leden op een avond spelen.  Aanmelding is daarom verplicht, ook voor de zomercompetitie.
  Aanmelden moet uiterlijk op de maandag 20.00 voorafgaand aan de speelavond : bij voorkeur via de email wl.intern.svpromotie@gmail.com of telefonisch 06 - 24 85 91 19
 5. Gegeven de restricties die in de Gondelkade gelden, is het niet toegestaan eerder dan 19.40 het gebouw te betreden.
 6. Volg bij binnenkomst de looplijnen zoals in de Gondelkade aangegeven en meld uw aanwezigheid bij de wedstrijdleider in de hal bij de beide speelzalen.
  Ook vertelt u aan de wedstrijdleider dat u geen van de vragen op de Checklist van de overheid (bijlage 1) met ja beantwoord heeft.
  Hij vertelt tegen wie u speelt.
 7. Reinig of desinfecteer uw handen voor aanvang van de wedstrijd.
 8. Er worden geen handen geschud.
 9. Er mag alleen worden gespeeld op tafels waar een schaakbord ligt,
 10. De eerst aanwezige van de twee schakers die tegen elkaar spelen kiest de speeltafel.
  Gedurende de speelronde mag niet meer van tafel gewisseld worden.
  U hangt uw jas over de stoel bij de tafel waar u zit.
  Het gebruik van de kapstok in de gang is niet toegestaan.
 11. Spelers hangen niet over het bord; als een speler niet aan zet is neemt hij 1,5 meter afstand tot zijn tegenstander. In tijdnood mogen spelers kortdurend (max 15 minuten) binnen 1,5 meter van elkaar blijven.
 12. Desgewenst kunt u  het spelmateriaal zowel voor als na de wedstrijd reinigen.
  Na afloop van de partij bergt u het spelmateriaal op.
 13. Het is niet toegestaan voor, tijdens of na afloop van de partij te zitten in de bar.
  De bar mag alleen betreden worden om een bestelling voor u zelf te doen.
  U mag geen drinken of eten voor iemand anders meenemen.
  NB. In de zaal staat een koelkast , waar alleen frisdrank en alcoholische dranken verkrijgbaar zijn.
 14. Promotie zorgt voor een goede ventilatie van de beide speelzalen aan de Gondelkade zodat de lucht regelmatig ververst wordt. Dit vermindert de kans op besmetting.
  Concreet betekent dit dat in beide zalen de deuren open staan.
  Als het kouder wordt gaan de deuren dicht, maar zal de corona-verantwoordelijke ieder kwartier de ruimte ventileren door aantal minuten de deur open te houden.

Na afloop van de laatste partij wordt de zaal opgeruimd en het spelmateriaal opgeborgen.
10 oktober 2020: SHTV 2 - Promotie H1 door Maurice

Afgelopen donderdag hadden SHTV 2 en Promotie 1 de eer om na de coronapauze de HSB-competitie te openen. Het was meteen een ouderwets spannend avondje extern: de beslissing viel uiteindelijk op twee borden ver in tijdnood.

De avond begon voor ons voorspoedig. Johans stukken stonden eigenlijk de hele partij beter en hij kwam in een voordelig toreneindspel terecht. Uiteindelijk wist hij met zijn torens de koning midden op het bord te vangen. Het was niet helemaal nauwkeurig gespeeld, maar wel een mooi matbeeld. Johan met zwart:

 

 

Ook Sipke wist te winnen. Zijn partij zag er wild uit: Sipke heeft de g-pion voor de neus van wits koning weggesnoept, terwijl wit binnenkomt op Sipkes damevleugel. Hoewel het volgens Sipke ‘geen partij uit één stuk is’, wint hij het spektakelstuk wel en boekt hij een belangrijk punt. 

Ondertussen hadden Bas en Rudi verloren. Bij beide partijen heb ik niet kunnen zien hoe dat gebeurde, maar bij Rudi zag de stelling er scherp uit, waarbij het kwartje uiteindelijk de verkeerde kant op is gevallen. Na vier partijen was de stand dus 2-2. 

Ik (Maurice) was al vroeg in tijdsnoodfase. In het begin van het eindspel had ik een kans gemist om een pion te winnen, waarna mijn koning praktisch gevangen stond in de hoek, terwijl zwarts koning actief op d4 stond. Nadat ik in tijdnood de (enige) correcte manier van verdedigen gemist had, dreigde zwart te kunnen promoveren. Op zet 40 haalden wij tegelijk een dame, maar stond ik praktisch verloren.

 

Dit halfje was mooi meegenomen, aangezien het op de andere borden nog niet heel duidelijk was. Bij Joost wel: hij stond al snel een pion voor, daarna twee pionnen en vervolgens was zijn stelling zo goed georganiseerd, dat zwarts stukken over de damevleugel niet binnen konden komen. Naar mijn idee bleef de stelling de hele partij hetzelfde, de stukken bleven op het bord, totdat Joosts tegenstander in tijdnood kwam en door zijn vlag ging: 3½-2½ voor ons. 

We hadden nog een punt nodig voor de overwinning, maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Stephan en John zaten allebei diep in het eindspel, met voor alle spelers beperkte tijd. Stephan stond een pion achter in een eindspel waar hij een loper en 5 pionnen had en zijn tegenstander een paard en zes pionnen. Stephan wist op de damevleugel vakkundig wits vrijpion met zijn loper tegen te houden, terwijl zijn koning op de andere vleugel een pionnetje snoepte en daar zo een pionnenmeerderheid creëerde. De vrijpionnen werden geruild en er werd tot remise besloten: nog een dreigend verlies werd afgewend naar remise.

Dit betekende dat de winst binnen was. John zat immers in een toreneindspel waar hij de hele tijd een pionnetje meer had. Hij wist het helaas, tot eigen frustratie, niet om te zetten in een overwinning, maar zijn halfje was genoeg voor de teamwinst. Deze kan geflatteerd genoemd worden aangezien Stephan en ik door het oog van de naald zijn gekropen, maar aan het eind van de rit maalt niemand daarom.

Update 14-10-2020
Rudi stuurde per mail nog het staartje van de partij van John na, met de vraag dit te publiceren. Bedenk wel dat alles in tijdnood is gespeeld voegde John eraan toe. John met wit:

 10 oktober 2020: Teambattle Promotie op 11 oktober

(Rens) - Neem deel aan de online Teambattle met Team Promotie op 11 oktober.

Wil je tijdens deze blitz meedoen in de Zoom, stuur me dan een app voor de link.

Promotie speelt in de 1e klasse. De 3 andere klassen zijn:
Meesterklasse
2e klasse
3e klasse 

Je vindt dit event ook op de Promotie Facebook pagina.
10 oktober 2020: 23e Online Promotie Rapid toernooi op 12 oktober

(Rens) - Neem deel aan het 23e Online Promotie Rapid toernooi op 12 oktober. Van 20:00 - 22:00 uur.

Let op: Om deel te nemen, ben je lid van Team Promotie.
10 oktober 2020: H1 begint met winst

De eerste externe uitslag van het nieuwe seizoen:

[1B]  SHTV 2 - Promotie H1 :   3½ - 4½
10 oktober 2020: Iets voor u?

Mededeling van Jan Veldhuizen: 

Beschikbaar voor een geïnteresseerde: het boek "Schaken voor computers" van Peter van Diepen en Jaap van den Herik (1987).

Iets voor u? Neem contact op met Jan (j.w.veldhuizen@hotmail.com).
09 oktober 2020: Wolfgang Uhlmann door Manuel Nepveu

Sommige Promotianen hebben mooie herinneringen aan de Duitser die Frans speelde, Manuel schrijft hierover in zijn column Wolfgang Uhlmann
08 oktober 2020: Magnus Carlsen, een ondernemende schaker

Magnus Carlsen blijkt naast topschaker ook ondernemer. Zijn bedrijf, de Play Magnus Group, bestaat uit een verzameling van verschillende schaakplatforms. De onderneming maakt via een IPO haar debuut op de beurs van Oslo om zo liquide middelen op te halen, mogelijk om verder te investeren in de platforms. Lees het hele artikel online bij de Volkskrant.
Van aandelen in voetbalclubs weten we dat je deze niet in bezit hoeft te hebben voor flinke koerswinst, maar meer voor de support en de emotie. Is dit bij schaakaandelen ook zo, ik verwacht het niet, en wil er een paar hebben, gewoon voor de leuk. Het is wachten tot ze worden geplaatst, want ik zie ze nu nog niet te koop. Ik stel ook voor dat we de clubkas investeren in aandelen Play Magnus Group.Money Mouth
07 oktober 2020: Schaken met een grote S, Bernard tegen Joost

(Rens) Afgelopen dinsdag zijn er acht partijen gespeeld, waaronder enkele in de top. Arie wint van Manuel die lang mee kan, maar nadat zijn paard wat buitenspel komt te staan en Arie het afmaakt met een mooie paardschaak, moet hij buigen. Paul speelt zoals altijd op de aanval, deze slaat niet door. Plan b is duwen op de achtergebleven d-pion maar als hij hiervoor niet kiest kan Ton enkele pionnen meepakken op de damevleugel, tijd om remise te nemen. 

De echte topper van de avond: Bernard tegen Joost. Een complexe en door beiden op hoog niveau gespeelde partij.
Tijdens de partij laat Bernard mij weten natuurlijk niet naar de damstellingen op de site te hebben gekeken. "Daar ga ik niet naar kijken, je hebt nu al twee keer kort achter elkaar iets gepost over dammen, we zijn een schaakclub, laat hij lachend weten, straks denken ze met KNSB wedstrijden nog dat we een damvereniging zijn." That's the spirit, maak een schaker nooit kwaad met dammen! De volgende ochtend krijg ik een mail, zo zet deze partij maar op de site, een schaakpartij heeft zoveel meer schoonheid in zich, tsja u zult zien, daar is geen speld tussen te krijgen, dit is echte kunst. Een analyseprogramma erbij pakken om alle fantastische varianten te bekijken kan geen kwaad.

 06 oktober 2020: Altibox Norway Chess 2020 van 5 t/m 16 oktober

Na maanden van online spelen, begint de wereldtop voorzichtig weer met fysiek schaken in het Noorse Stavanger via het Altibox Norway Chess 2020. Het deelnemersveld is beperkt tot zes met Magnus Carlsen, Fabiano Caruana, Levon Aronian als “oud” gedienden (gemiddeld 32 jaar)  en Alireza Firouzja, Jan-Krzysztof Duda en Aryan Tari als aanstormende jeugdtalenten. De niet-noren gingen vooraf 10 dagen in quarantaine inclusief de organisatie, je moet er wat voor over hebben om de houten stukken weer te mogen vasthouden. Er wordt double round-robin gespeeld, m.a.w. tegen iedereen 2 partijen.
Het mooiste is misschien wel de nieuwe commentaar-tandem. GM Vladimir Kramnik en GM Judith Polgar. Zij behaalde met 15 jaar en 4 maanden de titel van Grootmeester, destijds de jongste GM ooit, groeide uit tot beste vrouwelijke schaakster tot op heden, gestopt in 2014 en nu captain van het Hongaarse nationale mannen team. Kramnik met een piekrating boven 2800 behoeft geen uitleg, één dingetje, Fide wereldkampioen in 2006-2007.
Zij voorzien de partijen dagelijks van commentaar, vandaag ronde 2 om 17:00 uur live via Twitch.
                   (minimaal 3 karakters)

Toernooien en externe wedstrijden

zo 25 okt 2020 20:00 - 22:00
Teambattle Promotie Blitz 3+2'

ma 26 okt 2020 20:00 - 22:00
25e Online Promotie Rapid toernooi 10+5

do 29 okt 2020 18:00 - 19:45
Teambattle Promotie in Bundesliga 3+2'

za 31 okt 2020 13:00 - 18:00
Extern Krimpen a/d IJssel3 - Promotie K2

za 31 okt 2020 13:00 - 18:00
Extern Philidor Leiden 2 - Promotie K1

ma 09 nov 2020 19:45 - 23:45
Extern Promotie H1 - DD2

ma 09 nov 2020 19:45 - 23:45
Extern Promotie H2 - Schaakmat1

za 21 nov 2020 13:00 - 18:00
Extern Promotie K2 - DD3

za 21 nov 2020 13:00 - 18:00
Extern Promotie K1 - Botwinnik1

wo 02 dec 2020 19:45 - 23:45
Extern H.Ooievaar1 - Promotie H2

vr 11 dec 2020 19:45 - 23:45
Extern Scheve Toren - Promotie H1

za 12 dec 2020 13:00 - 18:00
Extern DSC Delft2 - Promotie K1

za 12 dec 2020 13:00 - 18:00
Extern Fianchetto1 - Promotie K2

ma 04 jan 2021 19:45 - 23:45
Extern Promotie H1 - DSC1

ma 04 jan 2021 19:45 - 23:45
Extern Promotie H2 - DD1

za 09 jan 2021 13:00 - 18:00
Extern Promotie K1 - Overschie1

za 09 jan 2021 13:00 - 18:00
Extern Promotie K2 Vrije ronde

ma 01 feb 2021 19:45 - 23:45
Extern RSC BP1 - Promotie H2

za 06 feb 2021 13:00 - 18:00
Extern LSG3 - Promotie K1

za 06 feb 2021 13:00 - 18:00
Extern Spijkenisse2 - Promotie K2

ma 15 feb 2021 19:45 - 23:45
Extern Schaakhuis1 - Promotie H1

za 06 mrt 2021 13:00 - 18:00
Extern Schaakhuis1 - Promotie K1

za 06 mrt 2021 13:00 - 18:00
Extern SHTV1 - Promotie K2

ma 08 mrt 2021 19:45 - 23:45
Extern Promotie H1 - Raadsheer1

ma 08 mrt 2021 19:45 - 23:45
Extern Promotie H2 - HSV1

za 27 mrt 2021 13:00 - 18:00
Extern Promotie K1 - Leiderdorp1

za 27 mrt 2021 13:00 - 18:00
Extern Promotie K2 - Shah Mata1

ma 12 apr 2021 19:45 - 23:45
Extern Promotie H2 - DSC2

do 22 apr 2021 19:45 - 23:45
Extern Botwinnik1 - Promotie H1