Nieuws

Protocol Covid-19

Agenda

Algemene informatie

Route

Contact

De Promoot

Links

Partijen

Privacy-statement
                   (minimaal 3 karakters)


24 november 2020: 29e Online Promotie Rapid 24 november

(Rens) - Neem vanavond deel aan het 29e Online Promotie Rapid toernooi op 24 november. Van 20:00 - 22:00 uur.

Let op: Om deel te nemen, ben je lid van Team Promotie.
21 november 2020: Teambattle Bundesliga 22 november

Promotie is door de goede prestatie van donderdag gepromoveerd naar Liga 11. Op naar Liga 10 komende zondag!
Speel mee in Teambattle Bundesliga om 20:00 uur. Tempo 5+0.

Om deel te kunnen nemen, ben je lid van online Team Promotie.
19 november 2020: Promotie gaat lekker in de Bundesliga

We zijn met veel tijdens deze doordeweekse online battle in de Bundesliga. Een topklassering ligt voor de hand, kunnen we 1e worden? Eelco is erbij, altijd lekker. Rachid zorgt meestal ook voor een sloot aan punten. Willem is terug, hij speelt op zondag extern en kan nu weer eens meespelen. Sipke en Maurice stromen later in, om dan als een komeet omhoog te spuiten in de ranking, Maurice wint ongeveer alles, en niet tegen de minsten. Richting het eind heeft ook Jaap de smaak te pakken met een mooie streak. Zelf zak ik steeds verder af, niet mijn avond. Geldt ook voor Paul die nooit echt op stoom komt. Joost begint niet best, maar maakt een eindsprint. Maarten en Sebastiaan steken ook nog even hun neus aan het venster.
Tegen het eind wordt het echt spannend, we kruipen steeds dichter naar plaats 1. Toch kunnen we het net niet bolwerken en eindigen als tweede. Aan Rachid ligt het niet, hij scoort de meeste punten voor Promotie, net voor Eelco die een hogere TPR neerzet. Voor de goede sfeer wat winstpartijtjes op een rij van Rachid, Eelco, Sipke, Jaap, Paul en Maarten. Aarzel niet om mee te doen, de tegenstand is hier van allerlei niveau. Dit verhaal krijgt zondag een vervolg, tot dan. De eindstand
18 november 2020: Teambattle Bundesliga 19 november

Neem deel aan Teambattle Bundesliga dondagavond om 20:00 uur.

Om deel te kunnen nemen, ben je lid van online Team Promotie.
18 november 2020: Toernooikriebels

(Rens)- Geen Sinterklaas, geen Kerst met familie, geen vuurwerk. Erger nog, geen Tata?
De fans hebben ieder jaar rond deze tijd de vingers aan de knoppen om als eerste in te schijven voor dit toernooi om zeker te zijn van deelname.
Dit jaar is alles anders dus ook (de inschrijving voor) Tata. De organisatie lijkt in spanning af te wachten of het spektakel, mogelijk in aangepaste vorm, doorgang kan vinden.
Eind januari, er is dus hoop.

Minder rooskleurig, de doorgang van Groningen Chess Festival, waar jaarlijks een handvol (ex)Promotianen naar afreizen. Het toernooi rond de Kerst lijkt te vroeg te komen alhoewel de knoop nog niet is doorgehakt.
Update 19-11: Groningen Chess Festival gaat officieel niet door.

Voor de liefhebbers, Gibraltar Chess Festival, wat plaatsvindt eind januari 2021, is officieel gecancelled. Grootmeesters die hier regelmatig spelen, zoals Ivanchuk, Nakamura, Caruana en Vachier Lagrave zijn daardoor mogelijk in Tata te bewonderen, een lichtpuntje.
16 november 2020: Promotie hervat interne competitie pas in 2021

In aansluiting op het eerdere besluit van 16 oktober 2020 om de fysieke interne competitie voor 4 weken stil te leggen, heeft het bestuur van Promotie per heden besloten de stillegging te verlengen tot minimaal januari 2021. Zeer spijtig, maar in de lijn van de KNSB zelf die verwacht dat de nationale competities voor senioren waarschijnlijk op zijn vroegst pas in februari kunnen worden hervat. Alle leden hebben de details per mail ontvangen.
16 november 2020: Verandering van spijs doet spelen

(Rens) Zoals u in de recente bijdrage van Paul heeft kunnen lezen, geldt ook voor de Rapid, hoe meer zielen hoe meer vreugd (...hoe meer punten, dat ligt aan u zelf.)
Samen hebben we op aangeven van Dirk besloten per heden de Rapid van maandag naar dinsdag te schuiven. Hopelijk maakt dit het om praktische redenen voor meer leden mogelijk om in een een rustiger tempo online te spelen. 

Daarnaast is via stemming besloten over te stappen van de Teambattle Nederland op zondag, naar Teambattle Bundesliga op donderdag en op zondag. 
Deze Teambattle Bundesliga vindt op beide dagen plaats van 20:00-21:40, u kunt zelf bepalen op welke (dag)en u meespeelt.
Het speeltempo varieert, 3+0, 3+2, 5+0. Geef vast op voor de battle van komende donderdag.

Vanaf 19 december start de online KNSB competitie op zaterdag, hierover heeft u een mail ontvangen. In het kort:
Op website Chess.com. 5 zaterdagmiddagen. Per zaterdag 4 partijen, de laatste zaterdag 2 partijen. We spelen in een team van 5 personen. Hebben we een groter team dan wisselt de teamopstelling, die wordt vooraf bekend gemaakt. Meld je aan bij Maurice via mail, hij wil een mooi team kunnen opstellen.

Bent u de draad kwijt, wat wanneer, en waarom? Volg de kalender op onze site waarin alle wedstrijden staan.
16 november 2020: 28e Online Promotie Rapid 16 november

(Rens) - Neem vanavond deel aan het 28e Online Promotie Rapid toernooi op 16 november. Van 20:00 - 22:00 uur.

Let op: Om deel te nemen, ben je lid van Team Promotie.
14 november 2020: Geen tinten grijs door theo Mooijman

Theo heeft kritiek op de KNSB, lees in zijn column Geen tinten grijs wat hem steekt.
12 november 2020: Teambattle Promotie 15 november

Neem deel aan Teambattle Promotie zondagavond om 20:00 uur.

Om deel te kunnen nemen, ben je lid van online Team Promotie.
11 november 2020: Teambattle Promotie in KNSB of Bundesliga

(Rens) - Beste teambattelaars van Promotie, afgelopen 2 weken speelden wij op donderdag een teambattle in de Bundesliga. Deze teambattle is zoals jullie mogelijk niet weten ook op zondag. De organisatie struikelt erover dat Promotie niet ook op zondag kan spelen. Ik lig dus met hen overhoop, want meldde ons wel aan voor de zondag, maar we speelden dan gewoon niet, omdat wij dan de teambattle in de KNSB spelen. Nu stuurt hij mij geen link meer voor de donderdag:( We moeten keuzes maken:
1. Donderdag EN zondag een teambattle in de Bundesliga. Wisselend tempo 3+0, 3+2 en 5+0.
2  De teambattle zondag in de KNSB (3+2) eventueel aangevuld met blitz onder Promotianen op de dinsdag.
Mail of app mij even, als je voorkeur hebt, wat jouw wensen hierin zijn, ik zelf kies voor optie 1 omdat het eens iets nieuws is in competitieverband.
Vanaf volgende week zal onze keuze dan in kunnen gaan. Dit staat los van ons Rapid avondje op maandag, wat natuurlijk altijd door gaat.

Update 12 nov: Stemming nu 4 tegen 3
10 november 2020: Waarom jullie mee zouden moeten doen aan de maandag-rapid

(Paul vdW) - Wederom zijn we de komende maanden verstoken van het fysieke schaak. Maar gelukkig hebben we dankzij Rens het online-schaken nog! Op de zondag en de donderdag begeven velen van ons zich in het Blitz-geweld, ook ik en met plezier. Maar eigenlijk vind ik het Rapid op maandag wel zo leuk. Het is minder gejaagd, je kan tijdens de partij gerust een drankje inschenken en een half oog op VI houden. Er heerst dan ook een gemoedelijke sfeer in de chat. Maar het is ook leerzamer! Je krijgt bijvoorbeeld wat meer echte openingsdebatten, zoals met Harrie in de Jaenisch, met Willem in de Saemisch, of met Joost in het Open Spaans.

Bij Blitz zijn bovendien de grote blunders schering en inslag, maar je leert niet veel van het gewoon laten instaan van je dame. Bij rapid zijn de fouten subtieler en vergroten juist je inzicht in het spel. Neem bijvoorbeeld dit fragment uit een partij van gisteren. Na een partij, die we beiden omschreven als “inhoudsrijk”, hetgeen Rens overigens de ironische opmerking ontlokte dat een partij met inhoud nu ook weer niet de bedoeling was. ;)

Paul - Joost, stelling na Kf6-e7

Veel simpeler kan een schaakstelling niet zijn, toch? Maar zelfs elementaire pionneneindspelen zijn tricky, zoals laatst niemand minder dan Firouzja moest ondervinden tegen Carlsen. Het niet naleven van de “verre oppositieregel” kostte hem de eindoverwinning in het Altibox-toernooi.

Ik speelde hier in tijdnood 1. Kc5? , vanuit de intuïtie dat je de e-pion in de gaten moet houden, en het besef dat het je beoogde veld a7 net zo snel via b6 als via a6 bereikt. Maar na 1. .. Kd7 2. Kb6 e5 heeft wit geen winst meer, beide pionnen promoveren op dezelfde zet.

Dat had wit wel na 1. Ka5! Het verschil is dat nu na 1. ... Kd7 2. Ka6! , zwart nog een extra zet met zijn koning moet gaan doen om de b-pion te stoppen, waarna Ka7 wint. Net het tempo dat wit nodig heeft. 

Elementair weliswaar, maar bij een volgende vergelijkbare situatie in tijdnood, overkomt me dit waarschijnlijk niet meer.

Dus heren (dames mag ook): kom gezellig mee rapid-schaken op de maandag, we kunnen best wat meer deelnemers gebruiken! 
09 november 2020: Teambattle, iedereen in vorm

We zijn allemaal in vorm, en dat is nodig, Bernard doet niet mee en we starten met een team van twee, Maarten en ik. Gaandeweg de battle druppelen er gelukkig meer Promotianen binnen en dan volgen de punten. Paul gaat voortvarend van start, wint prachtig van 2361, en scoort een prima TPR. Evenals Rachid, Maarten, Maurice, Joost, Sebastiaan en ik. Met een "incompleet" team van totaal zeven personen, scoren we een gemiddelde TPR van 2126, ruim boven onze rating, en zo eindigen we netjes in de middenmoot. De eindstand. Tot volgende week.
09 november 2020: 27e Online Promotie Rapid 9 november

(Rens) - Neem vanavond deel aan het 27e Online Promotie Rapid toernooi op 9 november. Van 20:00 - 22:00 uur.

Let op: Om deel te nemen, ben je lid van Team Promotie.
06 november 2020: Verliezen en verliezen door Manuel Nepveu

Dat iedere verliespartij op een andere manier binnenkomt, leest u in de column van Manuel, Verliezen en verliezen.
                   (minimaal 3 karakters)

Toernooien en externe wedstrijden

wo 02 dec 2020 19:45 - 23:45
Extern H.Ooievaar1 - Promotie H2

vr 11 dec 2020 19:45 - 23:45
Extern Scheve Toren - Promotie H1

za 12 dec 2020 13:00 - 18:00
Extern DSC Delft2 - Promotie K1

za 12 dec 2020 13:00 - 18:00
Extern Fianchetto1 - Promotie K2

za 19 dec 2020 14:30 - 17:30
1e Online KNSB wedstrijd

ma 04 jan 2021 19:45 - 23:45
Extern Promotie H1 - DSC1

ma 04 jan 2021 19:45 - 23:45
Extern Promotie H2 - DD1

za 09 jan 2021 13:00 - 18:00
Extern Promotie K1 - Overschie1

za 09 jan 2021 13:00 - 18:00
Extern Promotie K2 Vrije ronde

za 16 jan 2021 14:30 - 17:30
2e Online KNSB wedstrijd

za 30 jan 2021 14:30 - 17:30
3e Online KNSB wedstrijd

ma 01 feb 2021 19:45 - 23:45
Extern RSC BP1 - Promotie H2

za 06 feb 2021 13:00 - 18:00
Extern LSG3 - Promotie K1

za 06 feb 2021 13:00 - 18:00
Extern Spijkenisse2 - Promotie K2

za 13 feb 2021 14:30 - 17:30
4e Online KNSB wedstrijd

ma 15 feb 2021 19:45 - 23:45
Extern Schaakhuis1 - Promotie H1

za 27 feb 2021 14:30 - 16:00
5e Online KNSB wedstrijd

za 06 mrt 2021 13:00 - 18:00
Extern Schaakhuis1 - Promotie K1

za 06 mrt 2021 13:00 - 18:00
Extern SHTV1 - Promotie K2

ma 08 mrt 2021 19:45 - 23:45
Extern Promotie H1 - Raadsheer1

ma 08 mrt 2021 19:45 - 23:45
Extern Promotie H2 - HSV1

za 27 mrt 2021 13:00 - 18:00
Extern Promotie K1 - Leiderdorp1

za 27 mrt 2021 13:00 - 18:00
Extern Promotie K2 - Shah Mata1

ma 12 apr 2021 19:45 - 23:45
Extern Promotie H2 - DSC2

do 22 apr 2021 19:45 - 23:45
Extern Botwinnik1 - Promotie H1