Nieuws

Protocol Covid-19

Agenda

Algemene informatie

Route

Contact

De Promoot

Links

Partijen

Privacy-statement
                   (minimaal 3 karakters)


24 januari 2021: Bundesliga: Van 9 naar comfortabel in 8

Afgelopen donderdag. We beuken door in de Bundesliga, nadat we net vers zijn gepromoveerd van liga 10 naar 9. Het is ongemeen spannend wanneer plaats 3 t/m 7 binnen 5 punten van elkaar eindigen. Als we 1 minuut voor het einde 4e staan biedt Rachid slim remise aan voor een extra punt en sleept Eelco nog 2 punten binnen, waardoor we de felbegeerde 3e plaats kunnen claimen. Op naar Liga 8 met 6 leaders! De eindstand.

En zo wordt het zondag, 6 leaders zijn broodnodig in Liga 8, gigasterk, en wij staan maar met 4 man aan de start. Promotianen houden van extra spanning. Natuurlijk spartelen we dan onderaan, het wordt degradatie. Of toch niet, het lijkt alsof de avondklok onze missende teamleden naar binnen heeft gejaagd. Dat helpt, eerst langzaam maar steeds sneller klimmen we omhoog, even staan we zelfs op plaats 4. We handhaven ons comfortabel. Een man moet van Bernard achteraf door de dopingcontrole, dat krijg je ervan hè als je boven hem eindigt. Taken as a complimentTongue Out. De eindstand.


Dan nog de Rapid van afgelopen dinsdag. Word dit toernooi het kind van de rekening nu het is verdrongen door een intern tien-ronden toernooi op dinsdag? Er zijn reacties binnengekomen om Rapid op een andere dag te behouden, evenals mensen die hiervoor niet de blitz op donderdag in de Bundesliga willen opgeven. Wat nu?
Paul die al grossiert in Rapid overwinningen, voegt er hieraan nog één toe. Eindigend voor Joost en Bert. De eindstand.
23 januari 2021: Correspondentiepartij

(Rens) Iets nieuws, een "correspondentie-partij" tussen clubgenoten van Promotie. Ieder Promotielid mag op ieder gewenst moment een zet doorgeven in de getoonde stelling.
Dit kan naar mij per mail of app. Vermeld het zetnummer en de zet in lange notatie. (Le7-f6)

De eerste zet die ik ontvang in een stelling wordt doorgevoerd. Je kunt steeds voor beide kleuren een zet doorgeven.
Wanneer je een zet doorgeeft die is uitgevoerd, kun je de volgende 2 zetten niet doorgeven. Een voorbeeld:
Jouw doorgegeven zet 18 van zwart wordt uitgevoerd, dan kun je zet 19 van wit en zwart niet doorgeven. Vanaf zet 20 van wit kun je opnieuw een zet indienen.
Wordt het materiaalverschil te groot, dan kun je ook opgave indienen ;p Succes.
23 januari 2021: We lossen een grootmeesterlijk probleem op (deel 1)

Terug naar de partij Caruana - Duda. Wat dreigt er eigenlijk, een veel gehoorde vraag op de club wanneer we overmoedig naar onze stelling kijken. Zwart heeft zojuist 17. Lf6 gespeeld, een bok maar waarom. Wit staat nu ineens gewonnen, hoeveel tijd is er om de koningsaanval in volle glorie te ontplooien. Weinig tijd kijk hoe zwart klaar staat om keihard toe te slaan als wit een misstap begaat met een onnozele wachtzet als 18. h3.

 


Er zijn vele varianten die aantrekkelijk ogen voor wit, weinigen leiden naar winst. Wonder boven wonder is het momenteel nog materieel gelijk. Bij een eerste screening valt op dat wit twee stukken voor een toren kan slaan op d5, waarna zwart op a2 slaat. Verder is Tg3 en Th3 een idee. Evenals Lxh7+ of g5 om de zwarte loper te verjagen. Hoe loopt dit af als zwart dan zijn loper offert op c3 en daarna het paard op e6 slaat. Kortom totale chaos. Binnenkort de varianten op het bord.
22 januari 2021: Dammende schakers en schakende dammers door Hans Meijer

Enkele artikelen op de site van Promotie hebben jeugdsentiment bij Hans aangewakkerd. En hoe zit het met kruisbestuiving tussen schaken en dammen. U leest het in de column Dammende schakers en schakende dammers.
20 januari 2021: Nieuwe partij

Vandaag de publicatie van een partij van Manuel in Games.
19 januari 2021: Ondertussen in Tata Steel Chess

Een hoogtepunt in ronde 3 van Tata 2021. Fabiano Caruana, nummer 2 op de wereldranglijst speelt met wit tegen de rising star uit Polen, Jan-Krzysztof Duda. Naast het klassieke schaken laat deze meneer ook van zich spreken in Rapid en Blitz. In de Petrov besluit wit al vroeg Tg1 te spelen, gevolgd door g4, een combinatie van zetten die wint aan populariteit in verschillende openingen, waarschijnlijk gevolg van de invloed van engines met aanvallende intenties. Na zet 17 ontstaat de volgende onnavolgbare stelling waarin de laatste 4 zetten 16. Pe6! Da5 17. Df3 Le7-f6 zijn gespeeld. Deze laatste zet is duidelijk een bok, volgens de engine. Maar commentatoren van wereldklasse komen niet verder dan het aanstippen welke kansen er over en weer zijn. De spelers zelf besteedden meer dan 1,5 uur aan zet 16 en 17, hoe bedoel je complex. Wat is volgens u voor wit de beste voortzetting?
19 januari 2021: Een alternatief voor de interne competitie

(Rens) Nu het er alle schijn van heeft dat het normale verenigings-schaakleven nog op zich laat wachten, wil Promotie haar leden een zo ruim mogelijk alternatief aanbod bieden. Naast Rapid en Blitz hebben we nu ook Klassiek schaken in het leven geroepen. In de online variant natuurlijk, met ruime bedenktijd zodat je op zoek kunt naar de beste zetten. Hiermee hopen we de interne competitie zo goed mogelijk na te bootsen, en meer leden de mogelijkheid te geven hun favoriete spel te spelen.

Op dinsdag 26 januari 2021 starten we met een 10 ronden toernooi. Wekelijks op dinsdagavond zoals je gewend bent, met een bedenktijd van 60 minuten p.p.p.p. en een increment van 30 seconden per zet. Ieder lid van Promotie heeft een mail ontvangen met de details. Meld je aan want hoe meer deelnemers hoe leuker en sterker deze competitie wordt.

Deelnemers


Omdat deze competitie op dinsdag de plaats van het Rapid toernooi inpikt, gaan we op zoek naar een nieuwe weekindeling die redelijk vol zit. Een voorstel hiervoor is:
* Dinsdag: Intern 10 ronden toernooi
* Donderdag: Rapid toernooi
* Zaterdag: Online KNSB competitie (niet iedere zaterdag)
* Zondag: Teambattle Blitz in de Nederlandse competitie (We schakelen dan over van Bundesliga naar Nederland)
Laat het weten als je voorkeur hebt voor een andere samenstelling van de week. Je vindt alle evenementen steeds terug in de kalender op onze site.
18 januari 2021: Laat uw partij analyseren en publiceren door Willem

Beste mensen. Vanaf heden worden partijen geplaatst in de Games sectie. Mijn naam is Willem Broekman. Voormalig lid van Promotie van af 1973 tot  2013. Nu wonend is Spanje. Speel af en toe online nog mee in de toernooien van Promotie.

U kunt partijen bij mij inleveren. Bij voorkeur in PGN of ChessBase format. Per mail: broekman217@gmail.com.
Deze partij plaats ik met analyse op de site.

Partijen, opgenomen in de Promoot, zullen ook hier verschijnen. Verder zal ik nog putten uit een behoorlijke database, die ik bezit, van partijen gespeeld door Promotieleden..

Er zullen alleen partijen opgenomen worden gespeeld door (ex-)Promotieleden. 
18 januari 2021: Promotie winnaar Teambattle Bundesliga league 10

Zijn zij nu zo slecht of zijn wij zo goed. Laten we het op het laatste houden. Wisten we ons afgelopen donderdag, ondanks een monsterscore van Eelco en een goede performance van Maarten, maar net te handhaven met een sterk en groot team, deze zondag verrassen we onszelf. Met een kleiner team kruipen we al snel naar de top, en eindigen met 10 punten voorsprong als winnaar, 5 minuten voor het einde stonden we nog gelijk met de nummer 2. Geen verrassing, maar zeer welkom zijn de punten die Bernard verzamelt met werkschaak, hij start met 111111111 (9), dat zijn alvast 32 punten, hij is continue on fire, en dat wordt beloond met TPR 2401 en een 2e plaats in het individuele klassement. 3e in dit klassement nog een Promotiaan, Sebastiaan, opzienbarend. Hij laat weten dat foutjes van de tegenstanders hem naar eenzame hoogte brengen. Ook hij scoort 111111111 (9) ook dat zijn 32 punten en niet tegen de minsten, zo wint hij in de laatste ronde van 2358. Paul die wat later inspringt, sprint al snel naar plaats 3 in het team met aanvallend schaak, waarbij het niet tegen zit, zo snel kan het soms gaan. De laatste puntenpakker in het team is Maarten, die laat zien hoe wisselend de vorm in blitz kan zijn, scoorde hij donderdag nog TPR 2200 dit keer zakte hij met dit potje door alle bodems en dubbele bodems heen. Hij kon er achteraf zelf om lachen en ik heb permissie dit potje te tonen, want dat gebeurt iedereen die blitz speelt. Met bullit (1+0) verpulvert hij mij na het toernooi nog even, dus het komt altijd weer goed. Joost die buiten de punten valt doet het ook niet gek, na een uitstekende start zakt hij iets terug, tussendoor verschalkt hij nog wel meneer veulen springer in een knappe partij. Sluiten we af met een aanvalspartij van Jan V die vanaf de start een 2100+ tegenstander volledig wegspeelt, chapeau. Zo zien we het graag! De eindstand.
Nog even een klein uitstapje naar de club waar ik ook lid van ben, LSG, want wat voert Eelco daar uit in de Nederlandse Teambattle die ook weer is opgestart, u ziet het zelf. 
17 januari 2021: Hamilcar doe er iets aan

De voorzitter stuurde mij een schokkend bericht toe: Schaaktafel van Delftse kunstenaar door gemeente naar grofvuil gebracht.
Hamilcar, met tentakels in de gemeenteraad van deze stad, kan er beleid komen voor dit soort "vergissingen!" Ook de Schaakverzamelaar van Promotie zal dit aan het hart gaan. Tijdens een vakantie in Peru, scharrelde hij heel Lima door op zoek naar schaakmomenten die wij voor hem vonden. Ook verzamelt hij schaakkunst om toe te voegen aan zijn thuismuseum. Als u goed bent ingewijd, weet u wie ik bedoel.
16 januari 2021: Uitslag ronde 3 en 4 online KNSB competitie

Ronde 3 gaat tegen EGS 1 met 7-3 verloren, een geflatteerde uitslag doordat gewonnen stellingen alsnog verloren gaan. In ronde 4 herpakt Promotie zich tegen het sterke OSV 1, we hoopten zelfs even op een overwinning die ons toch nog ontglipt, zo wordt het 5-5. Dat brengt ons bij de volgende totaalstand in Klasse 4A.
16 januari 2021: Tata Steel Chess 2021 van start

Tata Steel Chess 2021 light is gestart. Uitsluitend de grootmeesters nemen het tegen elkaar op. Publiek en pers die nauwelijks toegang hebben tot dit evenement kunnen uitgebreid meekijken via verschillende livestreams. Het beste commentaar dit jaar wordt verzorgd door o.a. Peter Leko en Tania Sachdev, beiden oud-deelnemers aan dit toernooi. Zij en wij zagen hoe Magnus Carlsen aanstormend talent Alireza Firouzja liet zien wie er echt de baas is. Op zet 35 vond de Iraniër geen juiste verdediging tegen het aanvallende spel van Carlsen, die allang de winnende voortzetting had uitgedokterd. Partij Magnus Carlsen – Alireza Firouzja. Morgen om 13:30 ronde 2.
16 januari 2021: Wit speelt en wint zo

Tijd voor het antwoord op de opgave van 9 januari, wit speelt en wint.
In de oplossing zie je steeds terugkerende combinaties van matmotieven en pionwinst wat wit uiteindelijk de winst brengt.

 15 januari 2021: Ronde 3 en 4 online KSNB competitie

Aanstaande zaterdag 16 januari worden ronde 3 en 4 van de online KNSB competitie gespeeld op Chess.com. Promotie neemt het op tegen EGS 1 een op papier gelijkwaardige strijd, gevolgd door een wedstrijd tegen het sterke OSV 1. Promotie speelt met een vijftal tegen beide clubs een dubbele ronde Rapid. Dit is momenteel de stand in klasse 4A. De wedstrijden zijn terug te vinden in de kalender. Volg ronde 3 tegen EGS 1 LIVE vanaf 14:30, zorg dat je bent ingelogd met je Chess.com account.
11 januari 2021: Op de wip in de Bundesliga

(Rens) - We zitten op de wip, zoals Paul zegt, tussen klasse 9 en 10 van de Bundesliga, in deze kleine 2 uur durende sessie bewegen we vanaf de start langzaam richting de subtop als Rachid zich ook aansluit bij het team. De Nederlandse league is “helaas” ook weer gestart waardoor we Eelco moeten missen. Dan staan er altijd nieuwe mensen op zoals Paul die een droom TPR scoort van 2392, door onder andere te winnen met de volgende fantastische “openingstruc”. Bernard en Rachid die het team normaal de weg wijzen (zie hiervoor even de stand van de vorige battle), kunnen vandaag geen potten breken, waardoor we in het laatste uur wegzakken naar een plaats die leidt tot degradatie. Maarten is de wanhoop nabij als hij in ronde 2 wordt geveegd wordt door iemand die hij normaal ruim overklast, dat komt ook niet meer goed. Therapeutisch wordt dit weggewerkt door na het toernooi in een zoomsessie Atoomschaak te spelen, alles mag ontploffen. Verder trekken we ons op aan een hoogtepunt van Rachid, Bernard stuurde mij dit door, hij had een eindspel kunnen winnen van 2635.
Zeer de moeite waard, wit heeft zojuist Pe4 gespeeld, en dat is een blunder, alhoewel je dat op het eerste gezicht niet zou zeggen. Bernard stuurt als toelichting, zwart speelt 41…..Pxe4 42. xe4, h5 43. Kd3, g4 44. hxg4, hxg4 45. Kxd4 en dan niet f3 wat waarschijnlijk remise is (Je staat 2 pionnen voor maar wit heeft na a3 en b4 ook een mogelijke vrijpionnen en je komt niet verder) maar 45….g3!! Wat f3 dreigt en de koning op d4 nog even afhoudt en forceert een dame. Uiteindelijk loopt de partij helaas even anders, maar toch, bijna.. We mogen komende donderdag weer promoveren vanuit klasse 10, hoe mooi is dat. De eindstand.
                   (minimaal 3 karakters)

Toernooien en externe wedstrijden

di 26 jan 2021 20:00 - 23:00
Intern-10 ronden toernooi-ronde 1

za 30 jan 2021 14:30 - 16:00
5e ronde KNSB online: Stauton 1 - Promotie 1

za 30 jan 2021 16:00 - 17:30
6e ronde KNSB online: Promotie 1 - Groninger Combinatie 3

ma 01 feb 2021 19:45 - 23:45
Extern RSC BP1 - Promotie H2

di 02 feb 2021 20:00 - 23:00
Intern-10 ronden toernooi-ronde 2

za 06 feb 2021 13:00 - 18:00
Extern LSG3 - Promotie K1

za 06 feb 2021 13:00 - 18:00
Extern Spijkenisse2 - Promotie K2

di 09 feb 2021 20:00 - 23:00
Intern-10 ronden toernooi-ronde 2

za 13 feb 2021 14:30 - 16:00
7e ronde KNSB online: PSV Barneveld 1 - Promotie 1

za 13 feb 2021 16:00 - 17:30
8e ronde KNSB online: Promotie 1 - VAS 2

ma 15 feb 2021 19:45 - 23:45
Extern Schaakhuis1 - Promotie H1

di 16 feb 2021 20:00 - 23:00
Intern-10 ronden toernooi-ronde 4

di 23 feb 2021 20:00 - 23:00
Intern-10 ronden toernooi-ronde 5

za 27 feb 2021 14:30 - 16:00
9e ronde KNSB online: Kennemer Combinatie 2 - Promotie 1

di 02 mrt 2021 20:00 - 23:00
Intern-10 ronden toernooi-ronde 6

za 06 mrt 2021 13:00 - 18:00
Extern Schaakhuis1 - Promotie K1

za 06 mrt 2021 13:00 - 18:00
Extern SHTV1 - Promotie K2

ma 08 mrt 2021 19:45 - 23:45
Extern Promotie H1 - Raadsheer1

ma 08 mrt 2021 19:45 - 23:45
Extern Promotie H2 - HSV1

di 09 mrt 2021 20:00 - 23:00
Intern-10 ronden toernooi-ronde 7

di 16 mrt 2021 20:00 - 23:00
Intern-10 ronden toernooi-ronde 8

di 23 mrt 2021 20:00 - 23:00
Intern-10 ronden toernooi-ronde 9

za 27 mrt 2021 13:00 - 18:00
Extern Promotie K1 - Leiderdorp1

za 27 mrt 2021 13:00 - 18:00
Extern Promotie K2 - Shah Mata1

di 30 mrt 2021 20:00 - 23:00
Intern-10 ronden toernooi-ronde 10

ma 12 apr 2021 19:45 - 23:45
Extern Promotie H2 - DSC2

do 22 apr 2021 19:45 - 23:45
Extern Botwinnik1 - Promotie H1