Nieuws

Agenda

Algemene informatie

Route

Contact

De Promoot

Links

Partijen

Privacy-statement
                   (minimaal 3 karakters)


15 februari 2019: Als je eens wist...de column van Manuel

Zoals u aan de titel van Manuels column kunt zien valt er iets te weten. Weten wat dat dan wel is? Klik dan gauw hier !
15 februari 2019: HSB-bekerteam verliest

In de tweede ronde van de HSB-beker heeft het team van Promotie uit tegen DD verloren met 2½ - 1½.
13 februari 2019: Vervolg artikel Paul vd Werve externe partij

(Vervolg artikel Paul vd Werve van 11 februari)

Het partijvervolg vanuit het diagram van 11 februari was: 27. bxc4! (toch, wit gaat zijn dame offeren!) Pe3  28. cxd5+ !! Pxc2  29. d6+ Kb7 30. Tab1+ Pb6 31. dxe7 Pxa3  32. Tb3! Pc4 33. Tc1! en zwart gaf op. Zie diagram.

Ook na 33.., Ka7 volgt 34. Txc4! en na 34…, Pxc4 ruilt wit torens op b8 en promoveert met de e-pion.
13 februari 2019: Winst voor H2

Promotie H2 heeft de uitwedstrijd tegen HSV 1 gewonnen met 3 - 5.
11 februari 2019: Partijfragment van Promotie 1

(Door Paul van der Werve)

Nu onze vaste verslaggever Meester Mierezuur op raadselachtige wijze in het niets is opgelost, zag ik tot mijn genoegen dat niemand minder dan onze teamleider John Tan de ontstane leegte op fraaie wijze zelve heeft opgevuld. Dat verdient alle steun: we kunnen toch geen kampioen gaan worden, zonder dat daar verslag van wordt gedaan! Derhalve geef ik graag een schaaktechnische aanvulling. 

Paul van der Werve - Ernst Gevers, stelling na 26. ...., Db4-e7

Wit moet hier gewonnen staan, vooral vanwege de ernstig gecompromitteerde positie van de zwarte koning op c7. Maar zwart dreigt hier wel de paardvork met Pe3 op dame en toren, een zet die tevens na een eventueel bxc4 van wit, zwarts stelling met Pxc4 nog enigszins bij elkaar zou houden. Wat zou u hier spelen met wit?
11 februari 2019: Uitslagen, standen en details extern

(RdV) - Er was enige achterstand ontstaan, maar vanaf vandaag zijn alle documenten onder de kop "Extern" weer up-to-date.
10 februari 2019: Pi op het schaakbord de column van Hans Meijer

De column van Hans is verschenen. Moet ik nog zeggen dat u hem meteen moet lezen? Klik daarvoor hier !

 
09 februari 2019: K1 en K2 winnen beide van LSG

 

(JvdB) - Dubbele winst

In de zesde KNSB-ronde kwamen beide Promotie-teams in een volgepakt Leids Denksportcentrum tot de winst. Promotie 1 behoudt door een 5½ – 2½ overwinning op LSG 4 de koppositie, niet in de laatste plaats door overwinningen op alle eerste vier borden (Bernard Bannink, Arie Werksma, Paul van der Werve en Ben Ahlers); ook Henk Noordhoek won. De winst van Promotie 2 op LSG 5 was te danken aan een sterk optreden van de vier kneusjes, aldus teamleider Boerkamp. Hijzelf en Johan Bosman verloren niet; Manuel Nepveu (in voor hem speelbaar tempo) en Jaap van den Berg kwamen zelfs tot winst; niemand verloor! Na de 5 - 3 overwinning staat Promotie op de 2e plaats; volgende maand wacht het duel met de ongeslagen koploper Erasmus. 

Hierbij het verslag van K1-teamleider John Tan:

In het team van LSG speelt een beer, een beer met een rating van 2315, ruim 100 meer dan onze sterkste speler. Wie wil vechten tegen de beer? Onbekend is aan welk bord de beer gaat zitten.

Nico was als eerste klaar. Een goede stelling veranderde na een paar mindere zetten in een slechte stelling   0-1.

Bernard zat aan het eerste bord en daar bleek de beer niet te zitten. Bernard trok de stand gelijk. In hoera-stijl werd de zwarte stelling overlopen. De teamleider kon opgelucht ademhalen. Niet achterstaan geeft rust in het team.

Paul is een verhaal apart. Na een start met drie vette nullen werd Paul ternauwernood behouden voor het eerste. Blijf je eigen spel spelen, was het advies. En kijk eens aan: de volgende ronde werd gewonnen en ook vandaag werd het punt met overtuigend spel binnengehaald. 2-1 voor het eerst op voorsprong.

Ook Arie hoefde niet tegen de beer. Een jeugdspeler was zijn deel en wel eentje die weinig fout deed. Uiteindelijk leverde druk op de witte koning een onhoudbare stelling en werd het punt binnen gehengeld. 3-1 het wordt steeds zonniger.

Ben is dit seizoen onze puntenmachine. 4.5 uit de vorige ronden en ook vandaag won Ben. Echt soepel ging het niet. Een goede stelling werd verprutst en toen kon Ben opnieuw beginnen. De man in vorm deed dat bekwaam en heeft nu 5.5 punten uit zes wedstrijden. Het bestuur moet hem maar een langdurig contract aanbieden! 4-1

Wie mag dan wél tegen de beer? Denk je veilig aan bord 5 te zitten….zit de beer aan de overkant! En de beer speelt de Leeuw! Gelukkig wist Maarten de ins en outs van de Leeuw. Hij maakte zelfs een pion buit en loodste het kleinood het eindspel in. Gezien de stand bood Maarten remise aan. 4.5-1.5 de twee matchpunten zijn binnen!

Ik schrijf niet graag over verloren partijen dus over Jan Willem zal ik het kort houden. In het altijd gezellige gebouw van LSG waren maar liefst 7 teams bezig aan 58 borden. Jan Willem was als 57ste klaar. Helaas leverde dit harde werken geen (half)punt op.

Henk had het moeilijk. Hij kwam in een stelling die je beter niet kan hebben tegen een jeugdspeler. Gedrukt staan en dat het initiatief bij de ander ligt. 4.5 uren liefst stond Henk slecht. U weet inmiddels: wij maken ons pas zorgen als Henk goed staat. Zo ook vandaag. In het laatste kwartier werd een lief klein pionnetje een vol punt!

De twee matchpunten zijn binnen. Promotie is nog steeds koploper. Nog drie finales te gaan: hup Promotie!

 
06 februari 2019: Lodewijk Prins, niet bekend bij onze Robby...

(Rudi Matai)
Als in een artikel al in de eerste regel wordt verwezen naar onze eigen Robby Kevlishvili, dan mag ik u dat artikel niet onthouden. Het gaat over Lodewijk Prins en is erg nostalgisch. Met een mooie foto uit 1956 waarop Smyslov, Spassky en Petrosian staan. 

Lees het artikel hier !

De schrijver lijkt verbaasd dat Robby niet weet wie Lodewijk Prins is. Nou, ik leerde schaken in 1981 en heb wel e.e.a. meegekregen van de Nederlandse schaakgeschiedenis, maar Prins weet ik niet exact te plaatsen. Alleen de befaamde quote van Donner is blijven hangen:  "Prins kan geen loper van een paard onderscheiden...".
03 februari 2019: Charmeoffensief de column van Theo

De column van Theo heet "Charmeoffensief". Nou, daar willen we meer van weten! Klik dus gauw hier !
01 februari 2019: Promotie H3 wint van Haeghe Ooievaar 1

(Rudi Matai)

Woensdag was ik rond 12.00 thuis. De huistelefoon ging. Onbekend mobiel nummer. Het bleek Rens. Of ik die avond wilde invallen in H3, oftewel het bierteam. Nu had ik net op de dinsdag verloren, dus honger naar een overwinning had ik zeker. Dus ja gezegd.

Rens haalde me thuis op in een gloednieuwe BMW 2-serie (nog net geen 7.000 km op de teller). Wat een service! Toen hij echter ook Hielke en Erwin ophaalde daalde mijn VIP gevoel enigszins, overigens niets ten nadele van genoemde heren.

Achter het bord bleek mijn vorm onverminderd slecht. Mijn combinatie op zet 9 (!) bevatte een lek waardoor de Titanic binnen 30 seconden zou zijn gezonken. Een stuk achter, tegen een miezerig pionnetje. Harry, Rens en anderen bekeken zwijgend mijn stelling en dachten: “niets zeggen, hij is nu eenmaal uit vorm. We moeten gewoon scoren aan de andere 7 borden”.

Hee, de tegenstander zet zijn paard op g5. Dan speel ik dus e7-e5 en mijn Dd8 valt het ongedekte paard aan. Zo, even kijken naar de andere borden. O, hij heeft gezet. Maar wat was dan zijn zet, het paard staat er nog steeds. O ja, hij heeft Dd1-e2 gespeeld. Maar dat dekt het paard niet, ik kan het gewoon slaan. Zo, nu staan we zelfs een pion voor.  En zo won ik nog. Ik was zelfs als eerste klaar.

In chronologische volgorde: Matai 1, Guijt 1, De Jong 1, Kuipers 0, Knops 0,5, Boerkamp 0, Hans M 1, Rens M 0,5.

Het bierteam won dus met 3-5.

Harry speelde trouwens tegen een tegenstander met Elo 2299. Deze heeft nu 5 uit 5.

Bij Hielke eindigde de partij als volgt. Zijn tegenstander had zwart. De witte toren heef de a-pion stevig onder schot. Er volgde echter 1.., Td3+!! en wit gaf op.
31 januari 2019: Voor welke toekomst zou u kiezen? door Hans Meijer

De column van Hans behoeft geen nadere toelichting. Lees hem hier !
31 januari 2019: Winst voor H3

[1B]  Promotie H3 heeft de uitwedstrijd tegen Haeghe Ooievaar 1 gewonnen met 3 - 5 .

De stand in de 1e klasse B:

 kl.team 

#

wp

bp

1

Promotie 3

5

9

24½

2

RSC-Belgisch Park 1

5

7

22

3

DSC 2

4

5

19½

4

Raadsheer-Corbulo 1

4

5

16½

5

DD 2

5

5

21

6

Haeghe Ooievaar 1

5

4

19

7

Wassenaar 1

4

1

12½

8

DSC 4

4

0

9
30 januari 2019: Gibraltar 2019

(RdV) - Het toernooi van Willem is afgelopen. Zie de update in het item van 29 januari.
29 januari 2019: Tata-journaal 19

(RdV) - U heeft de oplossing nog tegoed van het mat-in-3 probleem uit het Tata-programmaboekje; zie Tata-journaal 14.
Hierbij nogmaals de stelling. Wit geeft mat in drie. Er stond helaas niet bij wie de componist is.  

De volgende oplossing is (bijna) gevonden (in de bar van Tata!) door een oplosteam bestaande uit Frans Martens en Uw verslaggever, waarna Robby ook wel even wilde meekijken en toen verklaarde "mooi, dat is het bijna, maar de eerste zet moet iets subtieler".
En toen hadden "we" DE oplossing!

Ik probeerde U aan te praten dat U met een schaakje moest beginnen (vanwege het dreigende zwarte aftrekschaak), maar hoewel er acht verschillende schaakjes zijn (d5, Ld5, Ld7, Da6, Db5, De4, Df3, Dg2) blijken die geen van alle tot mat-in-3 te leiden. Sorry dat ik U op het verkeerde been heb gezet, maar U moest dus toch beginnen met een zet zonder schaak te geven! De beginzet is, zoals het hoort, redelijk verrassend:

1. Dh5!!, met de dreiging 2. Dxe8#.

Als zwart de dame slaat met 1. ... Dxh5, dan is het aftrekschaak verdwenen en moet hij vanaf h5 het mat zien te voorkomen.

Wit speelt dan 2. d7, met twee matdreigingen: 3. dxe8L# (of dxe8D#), en 3. d8P#. Zwart kan één van deze mats dekken, maar niet allebei.

Na 2. Dg6 (dekt e8) volgt 3. d8P#, en na 2. Dg5/h4 (dekt d8) volgt 3. dxe8L#.

De twee lezers die een oplossing inzonden (Harrie Boerkamp en Paul van der Werve) gaven ook deze oplossing, maar ik denk dat je ook nog even moet kijken wat er gebeurt als zwart de dame op h5 NIET slaat, maar toch het aftrekschaak probeert:

1. Dh5!! Pc3+/Pd2+, 2. Dxh1+ Pd5/Pe4/Pf3, 3. Dxd5#/Dxe4#/Dxf3#. Moet je toch ook even zien…
                   (minimaal 3 karakters)

Toernooien en externe wedstrijden

ma 18 feb 2019 19:45
DSC 6 - Promotie H4

di 19 feb 2019 19:45
Promotie H1 - Rijswijk 1

di 05 mrt 2019 19:45
Promotie H3 - DSC 2

di 12 mrt 2019 19:45
Promotie H2 - SHTV 2
Promotie H4 - Nov. Destr. 2


za 16 mrt 2019 13:00
Promotie K1 - DSC 3
Promotie K2 - Erasmus 1


ma 18 mrt 2019 19:45
DSC 1 - Promotie H1

di 19 mrt 2019 20:00
Algemene Ledenvergadering

wo 03 apr 2019 19:45
Promotie H2 - Scheve T. 2
DSC 4 - Promotie H3


wo 10 apr 2019 19:45
Promotie H4 - H. Ooievaar 2

za 13 apr 2019 13:00
HWP Haarlem - Promotie K1
Giessen+Linge 1 - Promotie K2


di 16 apr 2019 19:45
zeskamp (ronde 4)

za 11 mei 2019 13:00
Promotie K1 - Almere 2
Promotie K2 - DD 3


di 14 mei 2019 19:45
zeskamp (ronde 5)

di 11 jun 2019 20:00
Rapid-driedaagse
(ronde 1+2+3)


di 18 jun 2019 20:00
Rapid-driedaagse
(ronde 4+5+6)


di 25 jun 2019 20:00
Rapid-driedaagse
(ronde 7+8+9)


di 02 jul 2019 20:00
Zomercompetitie
(ronde 1+2)


di 09 jul 2019 20:00
Zomercompetitie
(ronde 3+4)


di 16 jul 2019 20:00
Zomercompetitie
(ronde 5+6)


di 23 jul 2019 20:00
Zomercompetitie
(ronde 7+8)


di 30 jul 2019 20:00
Zomercompetitie
(ronde 9+10)


di 06 aug 2019 20:00
Zomercompetitie
(ronde 11+12)


di 13 aug 2019 20:00
Zomercompetitie
(ronde 13+14)


di 20 aug 2019 20:00
Zomercompetitie
(ronde 15+16)


di 27 aug 2019 20:00
Zomercompetitie
(ronde 17+18)


di 03 sep 2019 20:00
opening seizoen
2019-2020