Nieuws

Agenda

Algemene informatie

Contact

De Promoot

Eregalerij

Adverteren

Sponsoring 2022

Links

Privacy-statement
                   (minimaal 3 karakters)


18 februari 2024: Prijzenkast door Gerhard Eggink

Gerhard loopt met ons door zijn Prijzenkast.
18 februari 2024: Lierse 2 - Promotie H4

(Jo Lipka)- Over de externe wedstrijd 5 februari: Vorig jaar is H4 op het nippertje gedegradeerd na een wisselvallige (3½-4½) wedstrijd tegen Lierse 1, de andere degradatiekandidaat. Maandag, 5 februari, vertrokken wij vol goede moed naar De Lier, want tegen Lierse 2 zouden we toch moeten kunnen winnen! Het werd echter opnieuw een 4½-3½ nederlaag. Zeer opmerkelijk aangezien wij op elk bord een duidelijk hoger rating hadden! 

Van de anderen heb ik alleen John bezig gezien, die met zijn blote handen probeerde om ijzer doormidden te breken. D.w.z. winnen in een eindspel met ongelijke lopers. Remise dus. 

Eventjes had ik een angstvisioen dat we volgend jaar in HSB 4A spelen, tegen Lierse 3. Maar gelukkig: beide bestaan niet.

Zelf had ik een aardige aanvalspartij nadat mijn tegenstander niet op tijd gerokeerd had en te voet via d7 naar de damevleugel probeerde te komen. Het nadeel daarvan was dat er 3 stukken (P+L+T) achter hem stonden (te laat uit bed gekomen) i.p.v dat ze vóór hun Koning stonden om deze te verdedigen. Mat dus.

Hoe geeft wit hier mat?


13 februari 2024: DSC 3 - Promotie H3

(Rudi Matai)- Promotie H3 speelde op 12 februari uit tegen DSC 3.

 

Tobin was als eerste klaar: remise.

 

Bert aan bord 1 verspeelde met wit in de opening een pion en kwam in een toreneindspel van 3 tegen 1 pionnen terecht (of was het 3 tegen 2?). Vraag niet hoe hij het deed maar hij hield het remise. Zelf zei hij na afloop: “als ik zwart had gehad had ik de stelling zeker gewonnen!” 

 

Bas verloor helaas, na lang gelijk te hebben gestaan. Johan werd slachtoffer van een zeer kunstig gevoerde aanval, geen schande om zo ten onder te gaan.

 

Reinier verloor al snel een pion en kon het niet bolwerken. 

 

Djezz (gezeten naast mijzelf) kwam veelbelovend te staan maar helaas, opeens zag ik dat hij mat stond. Hij baalde natuurlijk. 

 

Maurice won met zwart, een partij die ik graag een keer wil zien. Hij had telkens dreigingen tegen de witte koning, maar hoe dit doorsloeg heb ik niet kunnen waarnemen. Hij was de enige die won: chapeau! 

 

Dan ikzelf. Een regelrechte ramp. Na de opening won ik met zwart een pion en nu was het een kwestie van afmaken. Ik had zelfs 25 minuten voorsprong op de klok. Op één of andere manier echter zag ik zwarts tegenspel over het hoofd. Met amper nog 2 minuten zag mijn tegenstander dat ik gewoon mijn pion kon later oprukken (e3-e2) en dat dat hem een stuk en de partij zou kosten. Maar ik speelde een “geraffineerde” koningszet om zogenaamd alle trucjes voor hem eruit te halen. En wat er toen gebeurde …het is nog steeds in een waas gehuld maar met 2 torens en 1 paard zette hij mij mat. Waar de tegenstander zich in de opening als een mak schaap een pion afhandig had laten maken speelde hij op het eind als een dolle tijger. Complimenten, ik kan niet anders zeggen. 

 

Eindstand: 6-2 voor DSC 3.

 
09 februari 2024: Verslag SHTV1-Promotie H1

(Bram Albertus)- Gisteren speelde Promotie H1 uit een externe wedstrijd tegen SHTV. Hierbij het verslag.
04 februari 2024: Het was een zware dag voor PromotieOp zaterdag 3 februari speelden alle Promotie KNSB teams in 't Span hun wedstrijd. 

Promotie K1 verliest van Sliedrecht 1 met 3,5-4,5

Promotie K2 verliest van Kennemer Combinatie 3 met 0,5-7,5

Promotie K3 verliest van DSC Delft 5 met 1-7
04 februari 2024: Schaken met de 'gekjes' door Manuel Nepveu

De nieuwste column van Manuel: Schaken met de 'gekjes'
03 februari 2024: Zand in de raderen bij Promotie

(HN)- Henk, aan bord 3,  was als eerste klaar. De tegenstander van Henk was niet zo goed uit de opening gekomen en speelt in getoonde stelling 11. e3-e4. Daar zit wel een flink nadeel aan: zwart heeft nu een prachtig veld op d4. 11. .. Pdb4. 12 e5 Pd4  13 Pxd4 Dd4+ 14 Kh1 Pxd3 en wit had nu zijn hoop gevestigd op 15. Pb5. De zwarte dame is aangevallen, en ook het zwarte paard wordt twee keer aangevallen. Maar zwart had verder gerekend: 15. .. Pf2+! Dreigt stikmat (16. Kg1 Ph3+ 17 Kh1 Dg1+ 18 Tg1 Pf2#) dus zwart moet de kwaliteit geven 16. Txf2 Dxf2 en wit gaf na de volgende zet op.

 

Paul, aan bord 8, was als laatste klaar. Paul kwam al snel gewonnen te staan. Helaas kostte een onoplettendheidje zijn dame, tegen beperkte compensatie. De resterende stelling was een totale chaos. Paul kon remise forceren. Maar het team had een vol punt nodig, dus speelde Paul door. Een dapper besluit dat zich uiteindelijk uitbetaalde!

De gebeurtenissen tussen de eerste en laatste partij zijn niet om over naar huis te schrijven. Bij Eelco, Bernard, Jan Willem en Ben, de puntenmachines van het team, zat er zand in de raderen. Zij wisten maar twee halfjes te scoren.

 

 

Promotie 1

Rating

 

Sliedrecht 1

Rating

Ronde 6

 

Kuipers, E.F. (Eelco)

2304

 

Hartog den, M.F. (Marijn)

2172

0 - 1

 

Albertus, B. (Bram)

1960

 

Gijsen, W. (William)

2119

½ - ½

 

Noordhoek, H. (Henk)

1986

 

Pool, W.H. (Wim)

2000

1 - 0

 

Mostert, M.J. (Joost)

1949

 

Mijnster, C.M. (Niels)

2133

0 - 1

 

Bannink, B. (Bernard)

2220

 

Leij van der, A. (Arjan)

2054

½ - ½

 

Ahlers, B.L.J. (Ben)

2099

 

Mensing, A.D. (Adrian)

1960

0 - 1

 

Duijzer, J.W. (Jan Willem)

2147

 

Klein, J.A. (Jorik)

1939

½ - ½

 

Werve van der, P. (Paul)

2037

 

Verheij, D. (Dana)

1861

1 - 0

 

 

2088

 

 

2030

3½-4½

De stand en uitslagen in: KNSB 2e klasse B
30 januari 2024: Vergeten schakers: Karl Helling door Hans Meijer

Vergeten schakers: Karl Helling
27 januari 2024: Wijk aan Zee tour 2024

(JvdB)- Vandaag waren op initiatief van Jan Willen Duijzer een aantal Promotianen op bezoek bij het Tata Steel schaaktoernooi in Wijk aan Zee. We begonnen met een lunch waarbij grootmeester John van der Wiel en zijn vrouw aanwezig waren.  John vertelde over de geschiedenis van het toernooi waaraan hij in totaal 28 keer heeft deelgenomen. Hij nam ons mee in een combinatierijke winstpartij van hem op Paul van der Sterren uit 1986 gespeeld in Wijk aan Zee.   (na te spelen: https://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1148220 en te lezen in Paul van der Sterrens schaakbiografie Zwart op wet, blz. 150,151) ) . We kregen een keur aan combinaties (van röntgen tot desparado-combinaties) te zien.  Na  20. … b5!  (“Dit zag ik niet aankomen”)  21. Lxb5 Pxe4  schrijft Paul: “Schitterend en haarscherp berekend. Alles, maar dan ook alles staat nu precies goed voor een combinatie die de witte stelling in amper zes zetten volkomen van de kaart veegt”. 

Mooi dat vanmiddag ook een aantal van onze schaaktalenten van John van der Wiel zelf de  uitleg kregen bij deze partij waarbij hij hen ook actief liet meedenken over de mogelijke zetten.

Na de lunch met John gingen we kijken in de speelzaal gevolgd door een bezoek aan de commentaarruimte. Het was een mooie middag met als kers op de taart de overwinningen van Anish Giri en Bram Albertus.
27 januari 2024: Tata 2024: let op Bram!

(RdV) - Zoals in de tabel (zie het item van 19 januari) is te zien, is Bram goed bezig: in de eerste 8 ronden 5 overwinningen en 2 remises. Na ronde 8 (van de 9) staat hij op de tweede plaats in groep 3B, op een half punt achter koploper Guideo van Hesselingen. En raad eens wie er in de laatste ronde (morgen, zondag 28/1) tegen elkaar moeten? En Bram heeft wit!

De stand na ronde 8:

pos.

speler

Elo

score

1

Van Hesselingen, Guido

1991

2

Albertus, Bram

1960

6

3

Eveleens, Wim

1971

5

4

Eefting, Martijn

1930

5-6

Tinga, Tjerk

1980

4

Van den Bos, Henk

1953

4

7-8

Breedveld, Andre

1920

Tomeh, Hussain

1958

9

Schultze, Joerg-Martin

1928

2

10

Van Dijkhuizen, Robbert

1796

1
26 januari 2024: Promotie H3 - DD 2: 2-6

H3 heeft het zwaar in de eerste klasse, dat wisten we vooraf. Ook tegen DD wisten we dat ze op papier behoorlijk sterker waren, vooral in de breedte. Onze bovenste vier borden moesten goed scoren, omdat we op de onderste vier borden waarschijnlijk geen 50% zouden halen.

We hadden dit keer maar een invaller nodig, dus dat leek een goed voorteken. Maar op het laatste moment was Johan Heskes ziek en moest er nog een tweede invaller worden geregeld.

Nico, onze vaste invaller, won vanuit de opening een pion. Zijn tegenstandster had nog enige compensatie voor de pion, maar Nico maakte het mooi af door een loperoffer, waarna de stormloop van pionnen op de damevleugel niet meer te stoppen was. Nico heeft nu 3 uit 3!

Maurice speelde heel goed en won een stuk. Helaas ging het in tijdnood jammer genoeg toch nog mis en won zijn tegenstander het stuk terug. Maurice gaf zwaar teleurgesteld op, misschien in een stelling die nog remise te houden was?

Bert stond onder druk na de opening, maar wist richting het eindspel los te komen. Hij had zelfs kleine winstkansen, maar in de beperkte tijd die nog over was speelde hij niet nauwkeurig genoeg, waarna de partij remise werd.

Jan Blankespoor, die op het laatste moment bereid was in te vallen, dank daarvoor, deed hij goed, hij kreeg enige druk op de stelling van zijn tegenstander, maar uiteindelijk niet genoeg voor de winst, wel voor een remise.

De laatste vier borden gingen helaas allemaal verloren. Rudi deed een onreglementaire zet, en na ingrijpen van wedstrijdleider Henk Alberts besloot Rudi op te geven. Reinier hield lange tijd goed stand, maar verloor richting eindspel een pion en daarna nog één, waarna het gebeurd was, jammer want er heeft zeker een remise ingezet, volgende keer beter. Dilshad had het moeilijk maar verdedigde zich lange tijd als een leeuw, maar in tijdnood maakte hij helaas een fout en verloor de kwaliteit. Bas de Graaf kon het helaas ook niet bolwerken tegen een sterke tegenstander.

We houden de moed er in, maar misschien gaan we wel degraderen.
23 januari 2024: Wijk aan Zee Tour op 27 januari

Op zaterdag 27 januari organiseert Jan Willem Duijzer voor Promotianen de Wijk aan Zee Tour.

Van 12 t/m 28 januari 2024 wordt het grootste en sterkste schaaktoernooi van Nederland georganiseerd in Wijk aan Zee.
Een internationaal deelnemersveld speelt mee zoals..
Wereldkampioen Ding Liren uit China. Nederlandse topschakers Anish Giri en Jorden van Foreest.
En beste Nederlandse dame Eline Roebers. Samen met nog veel meer schakers uit allerlei landen.

Iedere dag spelen ze 1 schaakpartij. Het publiek kan de spelers en hun partijen vanaf de tribune bewonderen.
In Café De Zon geeft Grootmeester Sokolov commentaar op de partijen voor het publiek.
Naast de wereldtop spelen er ruim 400 amateurs mee in het schaaktoernooi.
Heel Wijk aan Zee is 2 weken omgetoverd tot een schaakdorp.

Wil je dit meemaken, ga dan op 27 januari mee met onze Wijk aan Zee Tour!
Voor senioren en jeugdschakers van SV Promotie.

Het programma
12.00 uur: gezamenlijk vertrek vanaf ’t Span, vervoer is verzorgd.
13.00 uur: aankomst in Wijk aan Zee en lunch + kleine wandeling in Wijk aan Zee.
                   Meet en greet met GM John van der Wiel.
14.00 uur: opening ronde 12 en in de speelzaal kijken naar de toppers.
15.00 uur: explicatie door GM Sokolov in café De Zon.
16.00 uur: terug in de speelzaal
17.00 uur: naar huis 
18.00 uur: terug bij ’t Span

Kosten: € 15 per persoon inclusief lunch

Begeleiding: Jan Willem (trainer Stap 6)

Wil je mee? Meld je dan aan bij Rens via mail of app.

Mee:
Jan Willem
Tim
Tom
John
Jaap
D'andre
Ton
Siem
Tobin
Alec
19 januari 2024: Tata 2024 - tienkampen

(RdV) - En dan nu de tienkampen. Daar hebben wel eens meer (ex-)Promotianen aan meegedaan...

Tata Steel Chess 2024

1

2

3

4

56789

Elo

TPR

 

vr
19/1
14:00

za
20/1
14:00

zo
21/1
14:00

ma 22/1
14:00

di 23/1
14:00
wo 24/1
14:00
vr 26/1
14:00
za 27/1
14:00
zo 28/1 12:00 

Tienkampen

 

groep

speler

score

%

pos.

 

3B

Bram
Albertus

6½    / 9

72,221 w1 z½ w0 z

 ½ w

1 z

1 w

1 z½ w19602077 

5D

Ed Eveleens

2½     / 9

27,88-90 w0 zw½ z½ w0 z½ w0 z1 w16951627 

                                   toernooi-site:   Tata Steel Chess 2024 
    standen amateurs:    resultaten

               alle amateurs:   deelnemers

 18 januari 2024: Wit (aan zet) wint materiaal

(RdV) - Zoals al eens in Tata-journaals vermeld worden ook in de lagere Tata-groepen leuke en interessante partijen gespeeld. Ook dit jaar heb ik op de borden naast mij de meest spectaculaire zettenreeksen zien langskomen.

In mijn eigen partij op de derde dagvierkampdag (vreemd woord…) had ik met wit onderstaande stelling, na 14. … Le6. Ziet u ook hoe wit hier materiaal kan winnen (naast de pion die hij al heeft buitgemaakt)?

John Tan zou het (in eerste instantie) misschien een typisch voorbeeld van "u speelt op trucjes" noemen, maar dat is toch niet zo. Het gaat om de zet 15. d5. Weliswaar kan zwart er in trappen (en direct verliezen), maar als hij dat niet doet dan heeft wit nog steeds materiaalwinst. Dat er in trappen gaat zo: 15. … Lxd5, 16. Pxd5 en zwart kan dan niet 16. … Dxd5 spelen wegens 17. Lxh7+ en damewinst. Mijn tegenstander zag het gevaar en speelde zijn loper weg: 15. … Ld7 (het enige veld waar de loper heen kon, afgezien van helemaal terug naar c8).

Maar nu de witte pion op d5 staat kan het zwarte paard niet meer naar c6, en dreigt dus verloren te gaan door 16. b4. Dat was mijn plan, maar er was één probleem: na 16. b4 staat de pion op c3 ongedekt, zodat zwart 16. … Lxc3 kan spelen, waarna de toren op a1 in staat. Om deze reden speelde ik eerst 16. Dc2 om die pion te dekken, in de hoop dat zwart de dreiging niet door had (is het dan toch een trucje?). Zwart had nu zijn paard kunnen redden met 16. … b6 of 16. … b5 (zodat het paard naar b7 kan), maar zag het niet en speelde 16. … g6, waarna wit inderdaad het paard won: 17. b4 Pc6, 18. dxc6 Lxc6. Zou John toch gelijk hebben? Nee hoor (maar dat had ik dan weer gemist): na direct 16. b4 Lxc3, 17. Tb1 (17. Tc1? Lxb4) wordt het paard nog steeds veroverd, nu tegen twee pionnen, maar niettemin: materiaalwinst!

NB: Toen ik het bovenstaande aan webmaster Rens voorlegde, ter goedkeuring, kwam hij nog met de variant dat er eerst b4 wordt gespeeld, en dan pas d5, dus 15. b4 Pc6, 15. d5 (nu als vork). Na 15. … Lxd5 volgt dan ook 16. Pxd5 (dus stukwinst wegens Lxh7+), terwijl zwart niet zijn paard en loper tegelijk weg kan zetten (dus ook stukwinst). Deze variant wordt door de computer als minder sterk beoordeeld, vanwege de verwikkelingen na 16. ... Pxb4.
15 januari 2024: Tata 2024 - vierkampen

(RdV) - Deze week de dagvierkampen (ma/di/wo).

Tata Steel Chess 2024

1

2

3

Elo

TPR

 

ma
15/1
14:00

di
16/1
14:00

wo
17/1
14:00

 

Dagvierkampen

 

groep

speler

score

%

pos.

 

6E

Dirk Brinkman

1½ 50,02-3 0 z½ w1 z15161650 

6M

Frans Martens

133,33-4½ z½ w01543 1626 
8DRob de Vries133,330 z0 zw1364 1316 
8HChris Schoon133,33-4½ z
½ z0 w13771228 

                                                        toernooi-site:    Tata Steel Chess 2024
                          standen amateurs:   
standen  

                                     alle amateurs:    deelnemers

                    (minimaal 3 karakters)

Toernooien en externe wedstrijden

ma 04 mrt 2024
[24] periode 2 - ronde 12 (einde periode 2)

ma 04 mrt 2024 19:45 - 23:30
Promotie H1 - DSC2

ma 04 mrt 2024 19:45 - 23:30
Promotie H3 - HSV1

ma 11 mrt 2024
Ledenvergadering

ma 18 mrt 2024
[25] periode 3 - ronde 1 (start periode 3)

ma 18 mrt 2024 19:45 - 23:30
Promotie H2 - DD3

ma 18 mrt 2024 19:45 - 23:30
Promotie H4 - Voorburg3

vr 22 mrt 2024
Groene Hart Cup ronde 7

za 23 mrt 2024 13:00 - 18:00
Promotie K1 vrije ronde

za 23 mrt 2024 13:00 - 18:00
Promotie K2 vrije ronde

za 23 mrt 2024 13:00 - 18:00
Promotie K3 - DD4

ma 25 mrt 2024
[26] periode 3 - ronde 2

ma 01 apr 2024
Geen schaken

di 02 apr 2024 19:45 - 23:30
Pomar1 - Promotie H4

wo 03 apr 2024 19:45 - 23:30
Schaken senioren

ma 08 apr 2024
[27] periode 3 - ronde 3

ma 15 apr 2024
[28] periode 3 - ronde 4

za 20 apr 2024 13:00 - 18:00
Promotie K1 - Spijkenisse1

za 20 apr 2024 13:00 - 18:00
Promotie K2 - DD2

ma 22 apr 2024
[29] periode 3 - ronde 5

ma 29 apr 2024
[30] periode 3 - ronde 6

ma 06 mei 2024
[31] periode 3 - ronde 7

ma 13 mei 2024
[32] periode 3 - ronde 8

ma 20 mei 2024
Geen schaken

wo 22 mei 2024 19:45 - 23:30
Schaken senioren

ma 27 mei 2024
[33] periode 3 - ronde 9

ma 03 jun 2024
[34] periode 3 - ronde 10

ma 10 jun 2024
[35] periode 3 - ronde 11

ma 17 jun 2024
[36] periode 3 - ronde 12 (einde periode 3)

ma 24 jun 2024
Rapiddriedaagse ronde 1 t/m 3

ma 01 jul 2024
Rapiddriedaagse ronde 4 t/m 6

ma 08 jul 2024
Rapiddriedaagse ronde 7 t/m 9

ma 15 jul 2024
Zomercompetitie ronde 1 en 2

ma 22 jul 2024
Zomercompetitie ronde 3 en 4

ma 29 jul 2024
Zomercompetitie ronde 5 en 6

ma 05 aug 2024
Zomercompetitie ronde 7 en 8

ma 12 aug 2024
Zomercompetitie ronde 9 en 10

ma 19 aug 2024
Zomercompetitie ronde 11 en 12

ma 26 aug 2024
Zomercompetitie ronde 13 en 14

ma 26 aug 2024
Zomercompetitie ronde 15 en 16

ma 02 sep 2024
Seizoensopening 2024-2025