Nieuws

Protocol Covid-19

Agenda

Algemene informatie

Route

Contact

De Promoot

Eregalerij

Sponsoring 2021: 15,41

Links

Privacy-statement
                   (minimaal 3 karakters)


16 juni 2021: Robby in Parijs

(RdV) - Zoals hier al eerder gemeld speelt Robby vanaf a.s. zaterdag in Parijs, met kans op de derde GM-norm.

Het toernooi heet (even diep ademhalen...) "2ème tournoi à norme de GM Clubs d'échecs du Barreau de Paris et Cercle National des armées".

Deelnemers: Zie tabel; zoals u ziet 4x GM, 5x IM, 1x FM. Robby's potentiële tegenstanders komen uit o.a. België, Frankrijk, Italië, Algerije, Griekenland en Oekraïne, dus met de kans dat hij voldoende nationaliteiten tegenover zich krijgt zit het nu wel goed.

Speelschema: Het toernooi telt 9 ronden, die beginnen om 10:00 uur en 16:00 uur. 

Speeltempo: 1:30 uur + 30 sec/zet.

Live: Paris live

#spelergeb.nat.titelElor1r2r3r4r5r6r7r8r9punten
1Sergey Fedorchuk1981OekGM2616w2: ½w8: 1z6: ½      2
2Sébastien Feller1991FraGM2568z1: ½w5: 1z8: ½       2
3David Alberto1970ItaGM2527z8: 1w6: ½z9: ½       2
4Daniel Dardha2005BelIM2503z9: 1w10: ½z5: .      
5Bilel Bellahcene1998AlgGM2499z10: 1z2: 0 w4: .      1
6Robby Kevlishvili2001NedIM2499w7: 1z3: ½w1: ½      2
7Anatole Vlachos2002GriIM2439z6: 0w9: 1 z10: ½      
8Loic Travadon2002FraIM2415w3: 0z1: 0w2: ½      ½
9Sophie Milliet1983FraIM2407w4: 0z7: 0 w3: ½      ½
10Ilyass Msellek1998FraFM2334w5: 0z4: ½ w7: ½      1

Ronde 1: Robby - Anatole Vlachos (2439): Baas in het toreneindspel

(Rens) - Gearriveerd in Parijs staat in ronde 1 Grieks op het menu: Anatole Vlachos (2439), een generatiegenoot. Robby met wit, gooit zijn Spaans eruit en belandt natuurlijk in een prettige stelling, want alles goed voorbereid. Op zet 13 lijkt hij een wat minder gebruikelijke lijn te kiezen met Pe2 die wit kansen geeft, ook dat pakt aardig uit als zwart de rustige oplossing blijft kiezen, kleine plusjes, nu op eigen kracht. De Griek snapt in het middenspel ook hoe alles moet, en wurmt zich terug naar totaal gelijk nadat Robby misschien toch enkele kleine onnauwkeurigheidjes begaat waardoor zwart wat actief kan worden op de damevleugel en de witte loper iets passief staat. Net als je denkt, alleen zware stukken over dus remise, heeft wit er toch wat buitengewoon slims ingebreid (op zet 32) en komt in een smakelijk toreneindspel. Koning afgesneden, actieve toren en zwart moet afwachten. Of het gewonnen is? Het komt in de buurt. Robby laat het er makkelijk uitzien, speelt geduldig de koning even terug naar g3 als zwart Tc2 doet!, ik had allang het veel mindere g3 gedaan. Zwart zit gebonden aan de damevleugel, dus wit forceert een doorbraak aan de andere kant, niet te houden. 1-0.Een lekker begin.
Ronde 1: Robby - Anatole Vlachos (2439).

Vanmiddag 16:00 uur ronde 2 tegen David Alberto, Harrie heeft deze Italiaan ooit behoorlijk zenuwachtig gemaakt nadat deze GM in grote tijdnood ook de klok nog uit zag vallen in een zeer complexe stelling.

Ronde 2: David Alberto (2527) - Robby: Weinig te halen
De eerste Luxemburgse GM (later werd hij Italiaan) speelt op safe, en dus valt er weinig te halen. We krijgen nogmaals de Siciliaan met 3. Lb5+, Pd7 voorgeschoteld. Wit stelt weinig vragen, manoeuvreert wat met zijn lopers en zwart zet alle stukjes goed. Net als het toch leuk lijkt te worden, misschien ontpopt zich een klein kansje voor Robby, vindt Alberto een remisemechanisme. Half. Ronde 2: David Alberto (2527) - Robby 
13 juni 2021: Schaken en Formule-1

(Rudi Matai)- Tsja, Daar ging Max Verstappen afgelopen zondag keihard door een klapband tegen de vangrail. Hij reed keurig aan kop, en toen ineens...boem!! Zoiets overkwam mij ook afgelopen dinsdag, in de eerste echte schaakpartij sinds lange tijd. Ik stond prima en dacht een briljante zet te spelen. Knal! Zo ontplofte alles in mijn gezicht.

Zo zie je hoe schaken en Formule-1 op elkaar lijken.

Trouwens...de Formule-1 race vond plaats in Baku. Wie komt daar ook alweer vandaan? Precies, Garry Kasparov. Een schaker die nogal vaak een bommetje liet ontploffen op het schaakbord waarmee hij subiet de tegenstander de vangrail in boorde. Toeval? Natuurlijk niet! Verstappen had gewaarschuwd moeten zijn, maar ja, hij had niet effe de moeite genomen om mij te bellen...
12 juni 2021: Laatste Teambattle & Spaans Toernooi

(Rens)- Met de teambattle in de Bundesliga van afgelopen donderdag achter de rug is er (tijdelijk) een einde gekomen aan een lange reeks battles. Het Europees Kampioenschap voetbal geeft ons andere prioriteiten. Ik heb ons voor zolang in ieder geval afgemeld voor de Bundesliga, en zodra er weer behoefte aan is kan dit weer worden opgestart. 
Promotie wist de "laatste" editie afgelopen donderdag opnieuw met een promotie af te sluiten, dit keer nam Rachid de leiding gevolgd door Eugene, we hebben echt een goede serie met een sterk team achter de rug. De eindstand.

Wie er nog niet genoeg van kan krijgen, volgende week zaterdag een Spaans toernooi via Lichess georganiseerd door regio Andalusie, aangeleverd door Willem. Je vindt dit toernooi terug in onze kalender. Bernard wist tijdens een eerdere editie hiervan, een prijs in de wacht te slepen. Iedereen kan deelnemen. De eerste prijs is opnieuw € 50.
12 juni 2021: De Schaakwerld door Gerhard Eggink

Ongepolijste figuren zijn van alle tijden en zeker de schaakwereld niet vreemd zoals te lezen in De Schaakwerld.
07 juni 2021: 8 juni 2e ronde zomercompetitie (bar open tot 22:00)

Bericht van het bestuur- Dinsdagavond 8 juni vindt de tweede ronde plaats van de zomercompetitie. Aanmelding kan tot 20.00 bij de wedstrijdleider (wl.intern.svpromotie@gmail.com).

Vanaf deze dinsdag is ook de bar weer open, zij het dat die vanwege de geldende beperkingen voor de horeca om 22.00 uur sluit

Er is tot 22.00 een medewerker van het Eetcafé aanwezig zodat je een drankje aan de bar kunt afhalen om mee te nemen naar de speelzaal.

Het verzoek is om het lege glaswerk bij de schuifdeur naar het Eetcafé neer te zetten om onnodig heen en weer te lopen naar de zaal te voorkomen.

 
07 juni 2021: Grand Chess Tour 2021 bij Evenementen

Vandaag om 13:50 start de LIVE uitzending van ronde 3 van het 1e event in de Grand Chess Tour 2021 met deelnemers als Giri, Caruana, So, Aronian en MVL. Regelmatig schuift Kasparov door het beeld om commentaar te geven op partijen. De link op onze site te vinden via Evenementen/LIVE toernooien.
07 juni 2021: Gardenia in Bolivia

Een klein half jaar geleden (16 december 2020 op de site) berichtte Gardenia, de vrouw van Hans over het werk wat zij, samen met een groep vrijwilligers, verricht. Alles via stichting Formación Juventud Boliviana die na opnieuw oplaaiend coronageweld van afgelopen maanden in Bolivia weer volop voorziet in de basisbehoeften van gezinnen. Dat geld goed terecht komt zien we op de foto (Gardenia rechts, emmers gevuld met basisbehoeften uitgedeeld via een afroeplijst). Wil je ook wat financiele steun geven dan kan dit via IBAN NL41 INGB 0004 5613 86 t.n.v. de genoemde stichting. Keep the good working going Gardenia!
07 juni 2021: Teambattles & Robby naar Parijs

(Rens)- Paul liet vorige week bij de teambattle weten; "als we geen volledig team hebben, kap ik er ook mee." Het toont zijn vechtlust, en die van de andere teamleden die vaak deelnemen. Aan de andere kant is het niet zo gek dat de animo afneemt, de teller staat nu op net iets meer dan 200 online toernooien in laten we zeggen 1 jaar. Metaalmoeheid sluipt erin, verder is het volop zomer, en de fysieke competitie is gestart. En nu bedreigt ook het Europees Kampioenschap voetbal onze succesformule. Ik ga er vanuit dat de opkomst op zondag 13 juni en donderdag 17 juni bijzonder laag zal zijn voor de battle, om dan nog niet te spreken over de wedstrijd tegen Noord Macedonie die tijdens de Rapid wordt gespeeld. Het is vast een goed plan de battles, na komende donderdag, een paar weekjes te skippen? Misschien moeten we deze vervangen door een EK pool.

Eigenlijk gaat het best goed in de battles, ondanks de lagere opkomst. Op zondag 7 juni wist Promotie opnieuw te promoveren, mede dankzij Bernard die onvermoeibaar is. Neem ronde 1, in een foutloze partij rolde hij 2100 op. Eugene Verwiel logt ook standaard in vanuit het Oosten des lands, en dat versterkt natuurlijk het team, hier pakt hij bijvoorbeeld 2200 in. De eindstand.
Tot donderdag in de pre-EK battle.

Er liggen nog twee partijen van Robby (ronde 8 en 9) uit Chicago. Die komen snel op de site. Ik kan alvast verklappen dat er in ronde 8 wat kansen verloren zijn gegaan in een zinderend eindspel, nadat Robby het toch weer voor elkaar had een sterke tegenstander behoorlijk weg te spelen.

Over twee weken nieuwe ronden nieuwe kansen in een gesloten toernooi in Parijs. Tien deelnemers, voldoende buitenlanders en met 6 uit 9 goed voor de laatste GM norm. Wil je op de hoogte blijven van zijn laatste verrichtingen, sluit je dan aan bij de groepsapp georganiseerd door Rob.
05 juni 2021: Omtrent Pat door Hans Meijer

Geinspireerd door de eerdere column Patlas, laat Hans de schoonheid van het pat zien in Omtrent Pat.
04 juni 2021: Games is back

Willem is terug met Games, vandaag een "verjaardagspartij" van en voor Bernard, gefeliciteerd!
03 juni 2021: NK Dammen

(Rens) Rechts zie je een stelling uit het NK dammen wat momenteel in volle gang is. Een van de sterkste Nederlandse dammers, van IJzendoorn een sterke grootmeester, laat hier een kans liggen op de directe overwinning. Zie jij voor wit de winnende zet? 

Het NK dammen wordt voorzien van goed commentaar van twee andere sterke Nederlandse dammers. Eelco die druk is in de damwereld stuurde mij de link naar hun commentaar op de NK partijen van donderdag 3 juni. In deze Youtube stream krijg je ook al snel het antwoord op de opgave.

Update: Op 5 juni vanaf 11:00 uur live NK dammen via Youtube.

2e update: De oplettende kijker heeft gemerkt dat na 13 partijen de eindstand in het NK dammen nog niet was beslist. De plaatsen 1 en 2 zijn gelijk geeindigd, evenals de plaatsen 3 en 4. En dus volgde een barrage. Live via Youtube (Vanaf 5:40:00 start de barrage). De winnaar hiervan mag zich Nederlands Kampioen Dammen noemen, en geeft binnenkort een damclinic in Leiden, ik heb een uitnodiging liggen, dus als je mee wilt...Smile
Overigens wordt binnenkort in Estland, eind juni, het WK Dammen gespeeld, en live uitgezonden. Boomstra (eerder al eens Wereldkampioen) Groenendijk, van IJzendoorn, Slump en Sipma zijn van de partij. 
02 juni 2021: Sobere start

Van de voorzitter - Dankzij de recente versoepelingen konden we dinsdagavond 1 juni onze online competitie inruilen voor schaakontmoetingen aan het bord. Veertien leden deden mee aan de eerste ronde.  Zie de foto’s voor een impressie van de avond. Een sobere start, ook al omdat door een misverstand water uit de kraan de enige versnapering was voor de schakers. Of dat van invloed was op het spel weten we niet. De kanonnen van de online-Rapid (Paul en Joost) merkten meteen dat er andere wetten golden: Jan Koster won van Paul, Ton hield Joost op remise. Het was goed om te zien dat door het gevaccineerd zijn een aantal oudere leden ook weer aanwezig waren. De uitslagen vindt u op het menu zomercompetitie.


29 mei 2021: Robby in Chicago Open

(RdV) - Vanaf 27 mei USA (28 mei NL) speelt Robby in het 30e Chicago Open: 9 ronden in 5 dagen, op jacht naar zijn 3e GM-norm.

Er wordt "over the board" gespeeld, maar er zijn maatregelen: mondkapjes verplicht, geen toeschouwers, eten in de zaal niet toegestaan, en de spelers moeten hun eigen bord, stukken en klok meenemen!

Aan het Chicago Open doen 537 spelers mee, van wie 69 in de "Open Section". In deze Open Section heeft Robby (2495) plaatsingsnummer 10; de ratings lopen van 2649 tot 1916: 1x 2600+, 6x 2500+, 8x 2400+, 7x 2300+, 13x 2200+, 14x 2100+, 7x 2000+, 10x 1900+, 3x geen FIDE-rating.

Titelhouders: 9x GM, 9x IM, 14x FM, 3x CM, 1x WCM.

Nationaliteiten: 1x Canada, 1x China, 1x India, 1x Kirgizië, 1x Mexico, 1x Nederland, 1x Oekraïne, 1x Peru, 1x Slowakije, rest USA.

Speeltempo: 1:40 + 30 sec/zet.

Partijen: zie onder de tabel.

 

 6½ uit 9

 

30e Chicago Open - "Open Section"  (aantal deelnemers: 68)

IM Robby Kevlishvili (Elo: 2495, pl.nr: #10

ronde

datum

aanvang

Robby

tegenstander

Robby

 Chicago

NL

kleur

speler

pl.nr

titel

nat.

ELO

score

totaal

%

pos.

1

do 27/05

19:00vr 02:00     zAndrew Titus#40-USA2154111001-30

2

vr 28/05

12:00vr 19:00    wAydin Turgut#29FMUSA2269 1 21001-13

3

19:00za 02:00     zSpencer Lehmann
#31 FM USA 224713
1001-5

4

za 29/05

10:00za 17:00    w Emilio Cordova #4GMPER2590141001-2

5

16:00za 23:00    wDariusz Swiercz#1GMUSA2649 ½ 90,01-3

6

zo 30/05

10:00zo 17:00     zOlexandr Bortnyk#2GMOek2598075,0 4-8

7

16:00zo 23:00    w

Safal Bora 

#16 IMUSA2395178,61-4

8

ma 31/0510:00ma 17:00    zJosiah Steraman#18IMUSA2374½675,02-4
916:00ma 23:00    w Praveen Balakrishnan#8IMUSA2500 ½72,22-4
Toernooigegevens:    Chicago Open 2021
Deelnemers:    lijst     (klik op "Sort by Sections")
Uitslagen en standen:    resultaten


Ronde 1: Adrew Titus (2154) - Robby * Amateur tegen meester
(Rens) - Een belangrijk detail van dubbele ronden is weinig voorbereidingstijd op de tegenstander, mogelijk zelfs helemaal niet bij een lange partij.
Ronde 1, we noemen het amateur tegen meester, want Robby met zwart, en het ziet er direct indrukwekkend uit!


 

Ronde 2: Robby - Aydin Turgut (2269) * Walk over in Spaans eindspel

 

Ronde 3: Spencer Lehmann (2247) - Robby * Agressie afgestraft
Wat doe je tegen een duidelijk sterkere speler, gewoon gaan staan en wachten totdat je naar de slachtbank wordt geleid of agressief spelen. Het laatste, nou dan zie je wat er van komt, je verliest ook. Robby met zwart is in dit geval de sterkere speler.

 

Ronde 4: Robby - Emilio Cordova (2590) * Verdiende overwinning maar niet de beste partij
Voor een beste partij heb je twee spelers nodig, de tegenstander werkte hieraan niet echt mee, en ook Robby liet het bijna glippen...bijna.

 

Ronde 5: Robby - Dariusz Swiercz (2649) * Een "rustdag"
Zin in een rustdag? Zorg dat je halvewege het toernooi bent, bij voorkeur de 2e ronde van de dag, de fase waarin de concurrenten elkaar (nog) niet willen afmaken, en dat je wit hebt tegen de sterkste speler zodat er iets te onderhandelen valt. Check, er volgt remise in 14 zetten. 

Ronde 6: Olexandr Bortnyk (2598) - Robby * Wat een ...eindspel is dit zeg
Het begint allemaal heel onschuldig, je stuurt de partij snel een gelijk eindspel in, om er daarna per zet achter te komen wat een ongelofelijk ...eindspel dit is. Het overkomt Robby.

 

Ronde 7: Robby - Safal Bora (2395) * Niet spectaculair wel winst

 29 mei 2021: Nieuwe evenementen

(Rens)- Wil je op schaakvakantie in Nederland of (ver) daar buiten bekijk dan eens onze pagina met Schaaktoernooien. Willem heeft wat grote toernooien in Tsjechie en Spanje toegevoegd. Zelf kreeg ik gisteren een mail met 2 toernooien in het noorden van Portugal, plaatsen Bracanga en Guimaraes. De toernooien sluiten op elkaar aan, ben je schaakgek dan kun je ze achter elkaar spelen. Het inschrijfgeld en de accommodatiekosten lijken hier relatief laag.

Vanmiddag vanaf 15:00 uur gaat de Women Grand Chess tour verder na een rustdag, live te volgen via onze site. Commentaar van o.a. Veselin Topalov en Nigel Short. Muzychuk M. en Abdumalik (een pittige tante uit Kazachstan die ik al verschillende keren tegen het lijf ben gelopen bij toernooien in o.a. Wenen en op Sardinie) staan bovenaan met 4,5 uit 6.

Houd je niet van in de zon zitten, Willem heeft al meer dan 100 schaakpartijen voor je gepubliceerd.
29 mei 2021: Beste Anatoly Karpov, stukken kunnen ook naar achteren! Rudi Matai

Dat Karpov ook zijn mindere momenten kende in het topschaak blijkt in de column Beste Anatoly Karpov, stukken kunnen ook naar achteren!
                   (minimaal 3 karakters)

Toernooien en externe wedstrijden

za 18 sep 2021 13:00 - 18:00
Extern KNSB ronde 1

za 09 okt 2021 13:00 - 18:00
Extern KNSB ronde 2

za 06 nov 2021 13:00 - 18:00
Extern KNSB ronde 3

za 27 nov 2021 13:00 - 18:00
Extern KNSB ronde 4

za 18 dec 2021 13:00 - 18:00
Extern KNSB ronde 5

za 05 feb 2022 13:00 - 18:00
Extern KNSB ronde 6

za 12 mrt 2022 13:00 - 18:00
Extern KNSB ronde 7

za 02 apr 2022 13:00 - 18:00
Extern KNSB ronde 8

za 23 apr 2022 13:00 - 18:00
Extern KNSB ronde 9